BDP'den 'terfi' Açıklaması

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İçişleri Bakanlığı tarafından Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Sedat Selim Ay'ın görevden alınmasını talep etti.

BDP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in bakanlığa getirildiği günden beri hak ihlalleri ile gündemden düşmediği iddia edilerek, "Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı'na işkence, tecavüz ve kötü muamele suçlarından hakkında davalar açılmış, yargılanmış ve görevden uzaklaştırılarak mahkûm edilmiş Sedat Selim Ay'ı atayarak, neyin terfiye layık olduğunu göstermiştir" denildi.

Hükümetin 'işkenceye sıfır tolerans' iddiasına karşılık bu terfinin, işkencenin bir liyakat aracı olarak değerlendirildiğinin bir göstergesi olduğu ileri sürülen açıklamada şunlar kaydedildi: "İşkenceci olduğu sabit görülen bir kişinin onore edilmesi, insani değerlerin onursuzlaştırılması ve değersizleştirilmesidir. İçişleri Bakanlığının sorumluluğunda gerçekleşmiş olan bu atama, bir insanlık suçu olan işkencenin terfi ettirilmesinden ve değer olarak sunulmasından başka bir anlam taşımamaktadır. Keza bu tutum, işkencecileri atama/terfi mekanizması ile ödüllendirerek, meşrulaştırmış ve göreve atanma kriteri sayılmasına neden olmuştur. Bu anlamda işkencenin atanma/terfi ölçüsü olarak belirlenmesi 'ne kadar çok işkence yaparsan o kadar terfi alırsın' anlamına gelmektedir.

Toplumsal boyutta kötü muamele, işkence ve tecavüz alabildiğine yaygın olmasına karşılık bir o kadar da caydırıcı mekanizmalardan yoksundur. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' zihniyeti, devleti merkeze almamış olanlara işkence edilmesini öngörmektedir. Bu anlamda, 'devlet için kurşun atanı da, yiyeni de' sevmenin, 90'lar rahatlığı, rehaveti, sarhoşluğu ve hesap vermeyecek olmanın dayanılmaz hafifliğidir söz konusu olan.

Sedat Selim Ay, 1996 yılında yaptığı işkenceler sonucunda 14 ay 20 gün hapis, 3 ay meslekten men gibi sınırlı bir cezaya çarptırılmış olmasına rağmen cezası ertelenmiş ve nihayetinde 2012 yılında işlediği insanlık suçlarına karşın onore edilmiştir. Ertelenmiş bir ceza olsa da mahkûmiyet söz konusudur ki, kötü muamele, işkence ve tecavüzün tolere edildiği bir zeminde böylesi bir mahkûmiyet oldukça önemlidir. Bu temelde, insan ve vicdan sahibi olmanın gereğiyle, İçişleri Bakanlığı sorumluluğunda gerçekleşen S.Selim Ay atamasını protesto ediyor ve derhal görevden alınmasını talep ediyoruz. "
Kaynak: İHA