Ergenekon Davasında Tanıklar Dinleniyor

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen Hadi Özcan, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı ile ortak iş yaptıklarını söyledi.

Özcan, Çatlı'nın kendisini öldürmeye çalıştığı için Yeşil ve İbrahim Şahin'den yardım istediğini ifade etti.

Bugünkü duruşmada Alaettin Çakıcı'nın da tanık sıfatıyla dinlenmesi bekleniyor.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 209'uncu duruşmasında CHP milletvekilli Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, Veli Küçük, İbrahim Şahin, Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 48 tutuklu sanık hazır bulundu.Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Levent Ersöz ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanığın gelmediği duruşmaya CHP milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Muhammet Rıza Yalçınkaya da izleyici olarak katıldı.

Geçtiğimiz hafta tanık olarak dinlenmesine karar verilen Alaettin Çakıcı İzmir cezaevinden, Hadi Özcan ise Kocaeli'nde bulunan Kandıra cezaevinden cezaevi nakil araçları ile eskort eşliğinde duruşmanın yapıldığı binaya getirildi.

Mahkemede tanık sıfatıyla dinlenen Hadi Özcan'a Mahkeme Başkanı Çalmuk, Ergenekon davasında yargılanan bazı sanıkların isimlerini okuyarak bu dava konusundeki bilgisini sordu. 1994-1995 yıllarında cezaevine gelen TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu tarafından bilgisine başvurulduğunu belirten Hadi Özcan, "Bana Mehmet Ağar'dan İbrahim Şahin'e kadar herşeyi sordular." dedi.

Veli Küçük'ün de sorulup sorulmadığını anlatması istenen Özcan, "O zamanlarda Veli Küçük ismi yoktu." ifadesini kullandı. Özcan, üzerinden 15 yıldan fazla geçtiği için Susurluk Araştırma Komisyonu'na ne ifade verdiğini ise hatırlamadığını söyledi.

Başkan Çalmuk'un, "Söylemeye çekindiğiniz konular varsa ve gerekirse tanık koruma programı kapsamında ifadenizi alabiliriz." hatırlatmasını yaptı. Özcan, tanık koruma proğramından faydalanmak istemediğini söyledi.

Tanık Özcan, duruşmada çok önemli ve daha önce hiçbir yerde gündeme gelmeyen konuları açıklayacağını, ancak anlatacağı konuların Ergenekon davası ile bir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Başkan Çalmuk ise "Biz sizden bu dava ile ilgili bilgilerinizi soruyoruz. Diğer konularla ilgili Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunabilirsiniz." uyarısında bulundu.Daha sonra Savcı Mahmet Ali Pekgüzel, "Soruşturma aşamasında tanık sıfatıyla ifadenizi savcı Zekeriya Öz ile ben birlikte almıştık. İfadenizde Abdullah Çatlı ve Veli Küçük ile ilgili bildikleriniz olduğunu ve bunları daha sonra anlatacağınızı söylemiştiniz. Nedir bunlar, anlatır mısınız?" diye sordu. Küçük'ü tanımadığını belirten Özcan, o dönemde Abdullah Çatlı ile birlikte ortak petrol temizleme ihalesine girdiklerini söyledi.

ÇATLI BENİ ÖLDÜRECEKTİ, YEŞİL VE İBRAHİM ŞAHİN'E GİTTİM
Özcan, "Çatlı beni öldürecekti. Bunu Yeşil'e söyledim. O da 'Çatlı, ortak iş yaptığı harkesi öldürür. Onun böyle bir ahlakı vardır.' cevabını verdi. Oysa Çatlı, resmi evraklar, silahlar ve polisler ile gezerdi. Devlet olarak bilirdim. Yeşil'den sonra da İbrahim Şahin'e gittim. O zaman Özel Harekat Daire Başkan Vekili idi. Onu da devlet olarak bilirdim. Çatlı konusunda yardım istemek için Şahin'e gittim." dedi.

Savcı Pekgüzel'in neden gittiğini sorması üzerine Özcan, "Devleti şikayet etmek için devlete gittim. Daha ne yapayım. İbrahim Şahin halledeceğini söyledi ama beni başından savmış." diye konuştu.

Savcı Pekgüzel'in, "İbrahim Şahin Abdullah Çatlı'yı tanıyor muydu da Çatlı olarak şikayet ettiniz?" sorusu üzerine Özcan, "Tanımaz mı?" cevabını verdi.Savcı Pekgüzel tanık Özcan'a, Alaettin Çakıcı ile Ergenekon davasının sanıkları arasında yer alan Sami Hoştan ve 'Drej Ali' olarak bilinen Ali Yasak'ı tanıyıp tanımadığını sordu. Üçünü de tanımadığını belirten Özcan, "Çakıcı hasımlarımla yatıyor. Kendisini tanımam da sevmem de." dedi.

ÖZKÖK VE EYMÜR TANIK OLARAK DİNLENECEK
Özcan'ın ifadesinin tamamlanmasının ardından Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, önümüzdeki duruşmalarda 17 kişinin tanık sıfatıyla ifadesine başvurulacağını söyledi.

Tanıkların isimleri şöyle: Eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Hilmi Özkök, MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, AK Parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar, Mahmut Taşdemir, Şenol Gürkan, Özcan Tozlu, Turgut Büyükdağ, Ceyhan Karagöz, Ümit Fırat, Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın üç avukatı Doğan Erbaş, İrfan Dündar, Zeki Okçuoğlu, gizli tanık Yıldız, gizli tanık Mart, gizli tanık Ahmet, gizli tanık İlkadım ve gizli tanık İsmetBalyoz davasında da sanıklar tarafından Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenmesi talep edilmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında İzmir'de ifadesi alınan Özkök, "Şener Eruygur'un bizzat kendisine bazı duyumlarım olduğunu söyleyerek uyarıda bulundum. Zira benim o dönem en önemli prensip ve görevlerimden biri de muhtemel olayları vuku bulmadan önlemekti." demişti. Özkök'ün, soruşturma savcısının sorularına verdiği cevaplar, dava dosyasında 18 sayfa halinde yer alıyor .