Tüketici Dernekleri Su Firmalarının Teşhirini İstiyor

Damacana sularda insan ve hayvan dışkılarına ait bakterilerin rastlanması tüketici derneklerini harekete geçirdi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, su firmalarının bir an önce teşhir edilmesini istediklerini belirterek, “Tüketici su konusunda tedirgin” dedi.

Damacana suda insan dışkısına rastlanması Türkiye’de hazır suların durumunu bir kez daha gündeme getirdi. İstanbul’da satılan 19 litrelik damacana sularının laboratuvardaki incelemelerinde 55 tanınmış firmanın sularından sadece 14’ünün temiz çıkması herkesin tepkisini çekti. 41 suda başta ‘koliform’ (dışkı yoluyla bulaşan) bakteriler olmak üzere insan sağlığına zararlı maddelerin bulunduğunu belirten Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yapılan denetimlerde temiz olmadığı anlaşılan damacana suların halk sağlığını tehdit ettiğini ifade etti

"Sağlıklı" diye vatandaşların rağbet gösterdiği damacana suların temiz çıkmamasının tüketiciyi endişelendirdiğini kaydeden Yılmaz, “Vatandaş kara kara düşünüyor. Zaman zaman derneklerimize su gıda ve gazlı içeceklerle ilgili tüketici şikayetleri yansıyor. Özellikle Son dönemde damacana sularındaki hijyen olmayan şartlarda üretilmiş olması ile ilgili şikayetler geliyor. Her şeyden önce niçin biz tüketici olarak damacana su içme ihtiyacı duyuyoruz? Asıl temel sorunumuz budur. Devletin görevi vatandaşa sağlıklı çeşme suyu sunmak ve bunun devamlılığını sağlamaktır. Bu konuda tüketiciye güven verilmelidir. Tüketici gıdada olduğu gibi suyun sağlığından da hiçbir zaman emin olamayacak. Para vererek sağlığına aykırı olan bu suları satın olma durumunda kalacak. Devlete ve yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bir taraftan denetimini yaparken bir taraftarda tüketicinin sağlıklı su içmesini sağlamak sorumluluğu unutulmamalı” dedi.

“ŞÜPHELER ORTADAN KALKSIN”
İnsan ve hayvan dışkılarının bulunduğu tespit edilen damacanalarla ilgili kurallara uymayan firmaların kamuoyuna duyurulması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Şüpheler ortadan kalksın. Üretim yapan firmaların büyük çoğunluğu hijyen şartlarına uymadığı ortaya çıktı. Bu bir yaptırım olmak üzere Son dönemde çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde ulusal düzeyde bu şirketlerin mutlaka teşhir edilmesi şarttır. Tüketicilerin bu konuda bilgilendirilmesine ihtiyaç var. Tüketiciler gerçekten güvenilir ciddi bir denetleme mekanizmasını kurulmasını istiyor” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA