Hakkari'de Tarihi Mekanlarda Restorasyon Çalışmaları

Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğü tarafından ildeki tarihi ve kültürel mekanların yeniden restore edileceği belirtildi.

Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram, İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Öztak ve İl Müftüsü Mehmet Faysal Geylani ile restore edecekleri tarihi medrese, kilise ve mezarlıklarda incelemelerde bulundu.

İlk olarak Biçer Mahallesi'nde bulunan İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından 1700-1701 yıllarında yaptırılan 2 katlı Meydan Medresesi'ni gezen Karabayram ve beraberindekiler medresenin içinde bulunan kitabeli ve süslü tarihi mezar taşlarını yakından inceledi.

Karabayram, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Van Gölü havzasında yer alan Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Ağrı illerinde çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Kentteki Meydan Medresesi'nde valilik ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün destek ve özverili çalışmaları sonucunda bir iyileştirme çalışması yapacaklarını ifade eden Karabayram, şunları kaydetti:

''Meydan Medresesi, bu kültürün içerisinde yetişen bütün alimlerin ve değerli şahsiyetlerin isimlerinin anıldığı bir yer. Onlarında o dünya görüşü ve felsefesinin buraya yansıtıldığı bir alan olarak tasarlanması düşünülmektedir. Buranın yeniden revizyon projeleri hazırlanarak bu doğrultuda çalışmaları başlatacağız. Meydana Medresesi'ni en kısa sürede en güzel şekilde restore edeceğiz.''

Bir hafta boyunda kentteki medrese, kilise ve hanları dolaşarak incelemelerde bulunacağını anlatan Karabayram, bölgenin bütün tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkacaklarını söyledi.

Muhabir: Nevzat Taş

Yayıncı: Yahya Öylek
Kaynak: AA