Aktarlardan ‘Ramazan’ Tavsiyesi

Muşlu aktar Yasin Oflaz, sıcak yaz günlerinde oruç tutan vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

Orucun vücuda faydasının olduğunu söyleyen Aktar Yasin Oflaz, “8-16 saat sindirim sisteminin, karaciğerin dinlenmesi ve kendi kendini toparlaması faydalıdır. Oruç sıhhatli insanlar için çok faydalı olduğu gibi perhiz görevi yapmaktadır. Normal olarak yeme ve içmelerine dikkat edenler Ramazan ayında kilo verebilirler. Ramazan ayında 11 ay boyunca vücutta depo edilen zararlı yağlar erimiş olur. Bu durum Doktorlar tarafından tavsiye edilen bir olaydır.” dedi.

Şişmanlığın şeker hastalığına yakın bir durum olduğunu kaydeden Oflaz, “Çünkü şişmanlık, damar sertliği kalp hastalığı, tansiyon ve buna bağlı pek çok hastalığa müsait bir zemin hazırlar. Bu nedenle oruç bütün bu sıkıntılardan korucuyu bir etki sağlamaktadır.” diye konuştu.

Çörek otunun vatandaşları hem tok tutmaya yarayacağına hem de susuzluk hissini gidereceğine dikkat çeken Oflaz, “Sevgili Peygamberimiz 14 asır önce şöyle buyurmuştu: 'Şu kara tanede (çörek otu) ölümden başka her derde deva vardır.' Açlık hissini gidermek için uygun bir bitki olan çörekotu Ramazan ayında da şifa kaynağıdır. Midenin şişkinliğini giderir, nefes tıkanıklığını önler, devamlı kullanılırsa bevli, hayzı ve sütü artırır. Sirke ile macun yapılıp karın üzerine vurulursa, bağırsak kurtlarını öldürür. Çörek otu yağını sivilce ve benler üzerine sürmek faydalıdır. Yağı saç ve sakala sürülürse saç ve sakalı çabuk bitirir ve beyazlamasını geciktirir. Çörek otu ekmeğe karıştırılırsa şişkinlik yapmaz. Çörek otu, baş ağrısına, felce, yüz ve ağız felçlerine, uyku hastalığına, unutkanlığa ve baş dönmesine karşı faydalıdır. Midenin rutubetini kurutur, ağrı-sızıyı dağıtır, diş ağrısı için faydalıdır. Böbrek ve mesane taşlarına karşı faydalıdır. Çörek otu bazen sade olarak, bazen de başka bir madde ile karıştırılarak kullanılır.” ifadelerini kullandı.Oflaz şöyle devam etti: “Taze öğütülmüş çörekotu ile keten tohumu eşit miktarda günde bir kez sahur vaktinde tok karnına 1 tatlı kaşığı alınıp su ile yutulur. Veya yoğurt ile tüketilebilinir. Zayıflamak isteyenlerin aç karnına almaları daha uygun olur.”