Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk Açıklaması

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat'a özgü tıbbi ve aromatik bitkilerin ORAN tarafından destekleneceğini söyledi.

Yozgat Valiliği Toplantı Salonun'daki imza töreninde konuşan Şentürk, ORAN'ın doğrudan destek faaliyetleri kapsamında Haziran ayı içerinde projeleri kabul etmeye başladığını hatırlatarak Yozgat'ta Çamlık Kent Ormanı Spor Turizmi Fizibilite Projesi, belediyenin Çamlık Kent Ormanı Turizm Çeşitlendirilmesi ve İl Tarım Müdürlüğü'nün Yozgat Tıbbı ve Aromatik Bitkileri Değerlendiriliyor Projeleri'nin kabul edildiğini kaydetti.

Yozgat'ta Çamlık Kent Ormanı Spor Turizmi Fizibilite Projesi ve Çamlık Kent Ormanı Turizm Çeşitlendirilmesi projelerinin stratejik özellikli projeler olduğunu ifade eden Şentürk, ''Her iki projede de çamlık milli parkımızın turizm açısından önemli olan, teleferik sistemi, iç turizme ve dış turizme yönelik olan sosyal tesisler, turistlik nitelikli tesisler ve faaliyetler yapılacak. Yine aynı bölgedeki spor turizmin geliştirilmesi maksadıyla çeşitli sahalar, yaşam alanları ve sporun her çeşidinin yapılabileceği alanlar ve bir de kayak merkezinin yapılması planlanmakta. Tabi bu projelerin bizim Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na sunduğumuz master projesinin sadece ön ayağı kısmıdır'' dedi.

Kalkınma ajansında kabul edilen İl Tarım Müdürlüğü'nün 'Yozgat Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Değerlendiriliyor Projesi'nin çok önemli olduğunun altını çizen Şentürk, ''Yozgat'ın kendine has endemik ve aromatik bitkileri var. Bunlardan bir tanesi ekinezya bitkisi. Yine Yozgat nanesi mentol açısından dünyadaki en kaliteli nane özelliğini taşıyor. Yine siyah buğday diye isimlendirilen bitki Yozgat'ta fevkalade yetişiyor. Benim burada sayamadığım bir çok daha tıbbı ve aromatik bitki Yozgat'ımızda yetişiyor. Bunların değerlendirilmesi için Tarım İl Müdürlüğümüz bir proje hazırladı ve kalkınma ajansı tarafın kabul edildi. 40 milyon lira da destek alacak'' şeklinde konuştu.

Vali Necati Şentürk, Boğazlıyan Kaymakamlığı ve Yozgat Belediyesi'nin de ORAN tarafından teknik açıdan desteklenmesinin kabul edildiğini ifade etti.

-Güney Kore gezisi-

Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri'nin, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere 8-14 Temmuz tarihlerinde Güney Kore'ye gittiğini hatırlatan Şentürk, ORAN üyeleri olarak Güney Kore'deki ekonomik ve sosyal kalkınmışlıkta model olmuş projeler hakkında bilgiler edineceklerini kaydetti.

Şentürk, geziden çok önemli ve faydalı izlenimlerle döndüklerini vurguladı.

Gazetecilerin 24 Temmuz Basın Bayramı'nı da kutlayan Şentürk, kamuoyunun aydınlatılması noktasında basına büyük bir görev düştüğünü kaydetti.

Şentürk, basının görevini özgürce yapabilmesinde ve yaptığı görevin amacına ulaşmasında basın özgürlüğünün büyük önemi olduğunu vurguladı.

Şentürk'ün konuşmasının ardından 135 milyon 500 bin lira değerindeki projelerin imzaları atıldı.

Toplantıya, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir katıldı.

Muhabir: Özcan Güney / Ömer Sarı / İsmail İçer
Kaynak: AA