Kırgızistan-Özbekistan Sınır Çatışmasında 'suçlu' Aranıyor

Kırgızistan ile Özbekistan sınır bölgesindeki güvenlik güçleri arasında çıkan ve her iki taraftan birer askerin öldüğü iddia edilen çatışmanın yankıları sürüyor.

Özbek tarafının iddiasına göre, ilk kurşunu atan Kırgız askerleri. Kırgız makamları tarafından yapılan açıklamada ise olayın Özbek askerleri tarafından provoke edildiği illeri sürüldü. İki ülke sınırındaki Celalabad vilayetinin Gök Taş köyü yakınlarında Kırgız tarafında devam eden yol çalışması sırasında çıktığı belirtiliyor.

Yolun yapımını üstlenen ‘Kazakmıs Gold Kırgızstan’ ortak şirketi çalışanları ise ilk ateşi Özbekistan tarafından açıldığını öne sürdü. Olayların ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Karimov’un talimatıyla Özbekistan Sınır Güvenliği Başkanı Ruslan Mirzayev görevden alındı. Ancak Orgeneral Mirzayev’in görevden alınmasının Kırgızistan sınırında yaşanan çatışma ile ilgisi olmadığı vurgulandı.

İlk resmi açıklamayı yapan Özbekistan Sınır Güvenliği yetkilileri, sınırdaki çatışmayı Kırgız askerlerinin “haydut saldırısı” olarak nitelendirdi. İki ülke ilişkileri, Kırgızistan’ın güneyinde 2010 yılında yaşanan etnik çatışmalardan Sonra kesilme noktasına gelmişti. Söz konusu etnik çatışmalardan Sonra kapatılan iki ülke arasındaki dosluk sınır kapısı yeniden açılmıştı. Kapı, Son olaylardan Sonra Taşkent tarafından kapatıldı .