Artık Alacaklı Borçluya Yalvarıyor

Ev haczini sınırlayan icra iflas yasa taslağı, CHP'nin tepkisine rağmen 3.Yargı Paketi içinde geçerek 2 Temmuz Pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Böylece borç yüzünden eve haciz gelmesi ve ev eşyalarının haczedilmesi işlemi tarihe karıştı. Artık borçlu ile aynı evde yaşayan insanların evin içinde kullandıkları her türlü eşya haczedilemiyecek. Evde aynı eşyanın bir fazlası varsa, icra işlemi o eşyaya uygulanabilecek. KOBİ'lerdeki üretimin durmasını önlemek için üretim araçlarına da haciz yapılamayacak. Değişiklik içerisinde en çok klimalara uygulanacak icra işlemi dikkat çekti. Sıcak illerdeki klimalar icra işlemi göremeyecek. İcra İflas Yasası'nda yapılan değişiklikle, 7 milyon borçlu rahat nefes alırken, mahkemelerin iş yükü de hafiflemiş oldu. Eskiden bir icra dairesi 30 ile 50 arasında icra takibi yaparken, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra haciz takibi durma noktasına geldi. Parasal işlemler artık icra müdürlüklerine değil bankalar aracılığıyla yapılacak. Borçlu, alacaklının belirttiği hesap numarasına ödeme yapacak. Bu uygulama ile rüşvetin önü kesilmiş olacak.

Artık alacaklının borçluya yalvarma noktasına geldiğini belirten Avukat Kurtuluş Atalay, "Bu yasa borçlu ile alacaklının rollerini değiştirdi. Eskiden borçlu alacaklıya yalvarıp icra işlemini durdurmaya çalışırdı. Şimdi alacaklı, borçluya ödeme yapması konusunda ricada bulunuyor. Alacaklı olan müvekkillerimiz şaşkın ve tepkililer" diye konuştu.

KANUN BORÇLUNUN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜRKEN ALACAKLILARI PERİŞAN ETTİ

Avukat Kurtuluş Atalay, kamuoyunda 3. Yargı Paketi'nde yer alan, evlerde bulunan tek eşyaların haczedilememesine ilişkin hükümler, haciz kıskacındaki milyonlarca borçluyu sevindirirken, alacaklıları perişan ettiğini belirtti.

Avukat Atalay, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 6 Temmuz tarihinde, evlere hacze giden memurlar ve alacaklı avukatların konutlarda çift eşya aradığını belirterek şöyle konuştu: "Çift eşya bulamayan alacaklı avukatlar borçlulara iyi niyetle yaklaşım gösterip, en azından bir teminat veya ödeme sözü almaya çalışıyor. Haciz işlemi yapılan evde para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyaları bulunursa haciz işlemi yapılabilecek. Haciz işlemi güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki zaman diliminde ve tatil günlerinde yapılamıyacak. Bu kanun borçlunun yüzünü güldürdü ancak, alacaklıları perişan etti. Bir çok alacak dosyası elimizde kaldı. Müvekkiller kanuna tepkililer."

7 MİLYON BORÇLU BAYRAM YAPTI

Yürürlüğe giren yasanın en çok mahkemelerin yükünü hafiflettiğini ve bir çok dosyanın ortadan kalkacağını belirten Avukat Atalay, şunları söyledi: "Eskiden bir icra dairesi ortalama 30 ile 50 icra takibi yapıyordu. Bu yasanın çıkmasından sonra takip sayısı 3 ile 5 arasında yapılıyor. Yani borç takip sistemi durma naktasına geldi. Eğer borçlunun bankada parası, maaşı ya da işi yoksa alacak dosyası kapatılma noktasına geliyor. UYAP verilerine göre, 7 milyon borçlu bu yasa ile bayram yapıyor. Alacaklılar burada bir kez daha mağdur edildi."

SICAK İLLERDE KULLANILAN KLİMALAR HACZEDİLEMİYECEK

3. Yargı Paketi içinde yer alan İcra İflas Kanunu, silbaştan uygulanmaya başlandı. Bu paket içerisinde birçok değişiklik borçluya yarar sağlarken, alacaklıyı da kara kara düşündürmeye başladı.

Değişikliğin içinde en çok klimalara uygulanacak haciz işlemiyle ilgili bölüm dikkat çekti. Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen sıcak illerde kullanılan klimalar 'ihtiyaç' sayılarak haciz kapsamı dışında tutuldu. Sıcak iklim dışında kalan illerde kullanılan klimalara haciz uygulaması yapılabilecek. Yabancı devlet, parlamento ve hükümet başkanı ile hükümet üyelerinin resmi ziyaret, transit geçiş gibi sebeplerle Türkiye'de bulundukları sürece, bu kişileri taşıyan ulaşım araçlarına da haciz işlemi yapılamıyacak .
Kaynak: İHA