Alper Görmüş, Ergenekon Davasında 'Darbe Günlüklerini' Anlattı

Kamuoyunda 'Darbe Günlükleri' olarak bilinen Özden Örnek'in günlüklerini ilk kez haber yaparak gündem oluşturan gazeteci Ahmet Alper Görmüş, Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifade verdi.

Görmüş, dönemin kaotik bir dönem olduğunu belirterek, sınırsız enerji üretilebilen 'Erge Dönergeci' isimli bir projenin kamuoyuna büyük ilanlarla duyurulduğunu ve gündemin değiştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 208'. duruşmasında Mustafa Balbay, Veli Küçük, Doğu Perinçek, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Mustafa Özbek ve Güler Kömürcü Öztürk hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mehmet Haberal ve Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, tanık olarak çağrılan Ahmet Alper Görmüş ve Ahmet Ceylan'ın duruşmada hazır bulunduğunu belirterek Görmüş'ün ifadesi ile duruşmaya devam edeceklerini açıkladı.

Çalmuk, Görmüş'e "Hazırlık aşamasında bir ifadeniz var. Özden Örnek'in günlükleri ve Erge Dönergeci konularında ifade vermişsiniz. Biz de size bu konuları soracağız." dedi.

Yemini yaptırılan Görmüş, "Kamuoyunda darbe günlükleri olarak bilinen Özden Örnek'in günlüklerine ilişkin Nokta dergisinde Genel Yayın Yönetmeni olduğum 2007 yılında bir yazı yayınladık. Günlüklerde 2003 ile 2004 yıllarında hükümete karşı birkaç kuvvet komutanının bir arada hareket ederek bir ya da birkaç darbe girişimi ile ilgili gün gün tutulmuş notlar vardı. Kamusal olanları seçerek onları yayınladık. Dönemin önde gelen siyasetçilerinden bugün Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül gibi bazı siyasetçiler, darbeye yönelik bir ortam olduğunu doğrulayan demeçler ve beyanlarda bulundular. İçişleri Bakanı ve halen Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan da 'Savcılar gereğini yerine getireceklerdir.' şeklinde açıklamalarda bulundular. Ancak günlüklerle ilgili herhangi bir dava açılmadı. Suç duyuruları yapıldı. Bir süre sonra bu suç duyuruları askeri savcılığa gönderildi ama gerekli izinler çıkmadığı gerekçesiyle soruşturma örtüldü." dedi.

Tanık Görmüş, günlüklerinin yayınlanmasından sonra Özden Örnek tarafından kendisi aleyhine hakaret ve iftira suçlamasıyla dava açıldığını söyledi.

Bu davadan beraat ettiğini belirten Görmüş, itiraz edilen kararın Yargıtay'a gittiğini ve buradan da kararın onaylandığını duyduğunu söyledi.

Alper Görmüş, Erge Dönergeci konusunda yapılan reklam kampanyaları ve açıklamalarının ise o dönem mevcut olan kaotik gündemi değiştirmek amacıyla yapıldığı şeklindeki savcılık ifadesini doğruladı. 2006 yılında düzenlenen basın toplantısıyla Erge Dönergeci'nin 'Çağın buluşu' diye kamuoyuna sunulduğunu belirten Görmüş, "Yakıt ve santral gerektirmeyen, sınırsız enerji üreten bir aracın varlığından bahsediliyordu. Bu da gazetelere tam sayfa reklamlarla duyuruldu." diye konuştu.

Başkan Çalmuk, "Böyle birşey olabilir mi?" diye sordu. Görmüş ise "Olamaz. Söyledikleri konu ilginçti ama mümkün değildi." cevabını verdi. Görmüş, toplantıya emekli generaller ve gazetecilerin katıldığını, gazetecilerden de sadece Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan Tuncay Özkan'ı hatırladığını söyledi.

Görmüş, "Makine istenilen güç ve hızı sağlayabilen, istenen miktarda sınırsız elektrik üretebilecek ve bu, bütün taşıtlarda kullanılabilecekti. Yakıt gerektirmeyen enerjinin ise 2007 yılında kullanımına sunulacağı açıklanmıştı. Bakın böyle bir buluş bir ülkeyi zıplatacak bir projeydi." dedi.

Başkan Çalmuk'un sorusu üzerine Görmüş, konuyu ciddi bulmadığı için konuya ilişkin yazı yazmadığını ama medyayı takip ettiğinde kaotik gündemi değiştirmek amacıyla böyle bir toplantı düzenlendiğini söyledi.

Örnek'in günlüklerini yayımlamalarının ardından Nokta Dergisinin kapandığını belirten Görmüş, "Dergi sahibi olan Ayhan Durgut, ekonomik nedenlerden dolayı kapatma kararı aldığını söyledi.

Ancak yayımladığımız yazıların, iş adamı olduğu için diğer işlerini de olumsuz engelleyeceği endişesi ile dergiyi kapattığını düşünüyorum." dedi.

Görmüş, Örnek'in günlüklerinde siyasete eski usüller ile müdahale edilemeyeceğinden bahsedildiğini belirterek sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin de elini taşın altına sokması gerektiği ifadelerinin bulunduğunu aktardı. Görmüş, "Sivil toplum örgütlerinin, ordu ile birlikte hareket etmesi gerektiği belirtilerek yeni bir modelden bahsediliyordu." diye konuştu.

Günlüklerin yayımlanmasının ardından Savcı Zekeriya Öz tarafından çağrıldığını belirten Görmüş, konuya ilişkin kendisinde bulunan dijital verileri savcılığa verdiğini söyledi.