Rusya, Suriye Muhalefetini Moskova’ya Davet Etti

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cenevre’de öngörülen “ulusal geçiş hükümeti” ile ilgili süreci ele almak için Suriye muhalefet temsilcilerini Moskova’ya davet ettiklerini açıkladı.

4-5 Temmuz’da Suriye muhalefetinden önemli isimlerin, Temmuz’un ortasında da Suriye Ulusal Konseyi yeni başkanı Abdülbasit Seyde’nin Moskova’yı ziyaret etmesi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ikili görüşmeler yapması bekleniyor.Cenevre’de Rusya’nın muhalefet ve iktidarın yer aldığı geçiş hükümetine onay vermesinin ardından diplomatik süreç de hızlandı.

Temmuz ayının ortasında BM Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan da Moskova’ya gelecek.Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de gerçekleşen zirveye BM ve Arap Ligi temsilcileri, BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcileri (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa ve Çin), Tükiye, Irak, Katar ve Kuveyt Dışişleri Bakanları katılmış, tüm tarafların katılımı ile geçiş hükümeti kurulmasında mutabakat sağlanmıştı.

Rusya’dan gelen açıklamanın 250 kişiden oluşan Suriye muhalefetinin Kahire’de iki günlük yaptıkları zirve ve birlik yönündeki çalışmalarının ardından gelmesi dikkat çekti.

Suriye muhalefeti Pazar günü yaptığı açıklamada BM öncülüğündeki Cenevre zirvesinde mutabakat sağlanan geçiş hükümetinde Suriye lideri Beşşar Esed’in yer almasına şiddetle karşı çıkıyor. Rusya, Esed’in görevi bırakması gerektiğini düşünmüyor .