400 Keklik Ahlat'ta Doğaya Bırakıldı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürlüğü Bitlis Şubesi ile Ahlat Öz Avcılar ve Atıcılar Derneği birlikte düzenlemiş oldukları program kapsamında Ahlat’ta daha önceden belirlenmiş yerlere 400 keklik bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bitlis Şube Müdürü Salih Özdemir yapmış olduğu açıklamada, 2012 yılında Bitlis İl Av Komisyonu kararında keklik salınacak alanları belirlediklerini ve bu kapsamda Ahlat’ta da çeşitli yerlere keklik bıraktıklarını belirtti.

Bu yıl kış şartlarının ağır geçmesi ve bilinçsiz avlanma nedeniyle keklik sayısında azalma meydana geldiğini belirten Özdemir "Kuş Cenneti bölgesine de bir miktar deneme amaçlı olmak üzere Ahlat’ta daha önce belirlediğimiz alanlara 400 keklik bıraktık. Bu yıl Bitlis’te kış şartları çok ağır ve uzun geçti. Bu nedenle yaban hayvanlarında fazla bir zarar olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlar ve avcılar bu yönde bize bilgi verdi. Bu nedenle özellikle bu yıl avcıların kaçak ya da yasa dışı avlanma konusunda biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bakanlıktan talep ettiğimiz keklikleri doğaya saldık. Bu yıl belki üreme dönemine yetişmeyebilir, ama uyum sağladıkları takdirde önümüzdeki yıl üreme dönemi ile birlikte kekliklerin doğada çoğalmalarını ümit ediyoruz. Özellikle yaban hayvanlarının üreme dönemi olan bu dönemde avcıların doğaya sahip çıkmasını istiyoruz” dedi Ahlat Öz Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Ercan Çiroğlu ise, kış şartlarının çok çetin geçmesinin keklikler ve diğer yaban hayvanları için oldukça zararlı olduğunu ifade ederek, “İl geneline gelen 700 kekliğin 400'ünü ilçemizde belirlenen yerlere saldık. Kekliği hemen avlansın diye doğaya salmadık. En az 5 yıl koruma altında olacak ki doğaya adaptasyonları gerçekleşsin ve üreme yapsınlar. Beş yıl sonra keklik saldığımız alanlar ava açılacak. Bu zaman zarfında elimizden geldiği kadar bu alanları korumaya çalışacağız. Bunda en büyük destekçilerimiz ise avcılar ve çevrede bulunan vatandaşlar olacaktır. Av yasağı süresince av yapılmaması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA