Tü Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çek Açıklaması

Trakya Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Çek, ''Ülkemiz, dünyada üriner sistem taş hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biri'' dedi.

Çek, TÜ Başhekimlik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, TÜ Üroloji Anabilim Dalı'nın üriner sitem taş hastalıkları ve tedavisinde bölgedeki referans merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Taş hastalıklarının tedavisinde önleyici tedavinin çok önemli olduğunu ifade eden Çek, şunları söyledi:

''Ülkemiz, dünyada üriner sistem taş hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Üriner sistem taş hastalığında amaç hastanın maksimum etkinlik ve vücuda minimal zarar ile tedavi edilmesidir. Bu kavram endoürolojideki gelişmelerle birlikte taş hastalıklarında açık cerrahi neredeyse tarihi bir yöntem haline getirmiştir. Taş hastalıklarının tedavisinde önleyici tedavi en önemli yeri tutmaktadır. Taş hastalığının özellikle tekrarlayıcı bir yönünün olması korunmanın önemini bir kart daha arttırmaktadır. Bu amaçla hastalarımızın kendilerinin düşürdüğü veya tedaviyle alınan taşların analizi bize yol göstermektedir.''

Çek, taş hastalıklarında farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığını, en çok kullanılan yöntemin vücut dışından şok dalgalar verilerek, taşların parçalara ayrılması ve küçük parçaların kendiliğinden düşürülme yöntemi olduğunu belirtti.

Bu yöntemde hastaların ayakta tedavi edildiğini anlatan Çek,''Bir yada bir kaç seans boyunca uygulama masasında taşın yeri belirlenip, taş kırma cihazının bu taşa odaklanması sağlandıktan sonra şok dalgaları taşın üzerine yollanır. Taşın yeterince kırılıp dağıldığı gözlendikten sonra tedavi sonlandırılır'' dedi.

Çek, Üroloji Anabilim Dalı'na, 1995 yılında alınan ve 2004 yılında bozulan taş kırma cihazının tamirinin mümkün olmadığı için yerine yeni bir cihaz aldıklarını belirtti.

Muhabir: Hakan Şahin

Yayıncı: Neşat Ergül
Kaynak: AA