İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerden Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne Çağrı

Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği ile Southwark Kıbrıslı Türkler Derneği, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (UOK) Kıbrıslı Türk sporcuların Londra 2012 ve gelecekteki tüm olimpiyat oyunlarına kabul edilmesi çağrısı yaptı.

İki dernek adına Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği Başkanı Çetin Ramadan, UOK Başkanı Jacques Rogge’a “Kıbrıslı Türk sporcular Londra 2012 Olimpiyat Oyunları'na katılma fırsatı niye verilmiyor” başlıklı yazı gönderdi.

UOK’un İsviçre’deki merkezine gönderilen yazıda, “Kıbrıslı Türk sporcuların şimdiki ve gelecekteki olimpiyat oyunlarına katılımlarına destek vererek, değiştirilmesinde bize yardımcı olunuz” çağrısı yer aldı.

Yazıda, Kıbrıslı Türk sporcularının Londra Olimpiyatları’ndan dışlanılmasından şaşkınlık, üzüntü ve hayal kırıklığı yaşandığına işaret edilerek, “Biz Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (UOK), olimpiyat bayrağı altında Kıbrıslı Türk sporcularına niye izin verilmediğini sormak ve onların içten şikayetlerini sizlere kanalize etmek için görevlendirildik” denildi.

“Kıbrıs’taki siyasi durum ne olursa olsun, Kıbrıslı Türklerin spordan dışlanmalarına sebep olmamalı. Kıbrıslı Türk sporcularının 2012 Londra Olimpiyatları’ndan dışlanmalarına bir anlam veremiyoruz çünkü onlar Kuveyt, Suriye, Iran ve Kosovalı sporcularla birlikte olimpiyat bayrağı altında oyunlara iştirak etmeyi kabul etmişlerdi” denilen yazıda, bu nedenle, Kıbrıslı Türk sporcuların, herhangi bir dünya çapında sporcu gibi, Kıbrıslı sporcular da milletlerini kendi bayrağı altında temsil etmekten büyük gurur duyacağına dikkat çekildi.

OLİMPİYAT BAYRAĞI ALTINDA

Yazıda, Kıbrıslı Türk sporcuların siyaseti bir tarafa bırakarak KKTC bayrağı altında değil, olimpiyat bayrağı altında oyunlara iştirak etmeyi bile kabul ettikleri belirtilerek, “UOK eski başkanı merhum Juan Antonio Samaranch, Kıbrıslı Türk sporculara gelecekteki olimpiyat oyunlarına olimpiyat bayrağı altında iştirak edebilecekleri doğrultusunda bir teklifte bulunmuştu. Kıbrıslı Türk sporcuları UOK eski başkanı tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde kendi ulusal bayrağı yerine, olimpiyat bayrağı altında bireysel olarak oyunlara katılmayı kabul eder” denildi

TEKLİFTEN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

UOK’nin teklifinden bu yana neyin değiştiği sorularak, 2012 Londra Olimpiyatları’na katılmak için müracaatta bulunan Kıbrıslı Türk kadın ve erkek sporcularla niye diyalog kurulmadığının hâlâ anlaşılmadığı kaydedilen yazıda, şu ifadeler yer aldı: “Katılımın faydalarının kesin olarak bilinmesine rağmen ve tüm sporcuların katılımını açıkça teşvik ederek siyasi ayırımcılığı kınayan tüm spor örgütleri örneğin, UKFA (Birleşik Kraliyet Futbol Federasyonu), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ve FIFA, Kıbrıslı Türk sporcuların sportif hakları sözkonusu olunca, kendi kurallarını görmezden gelebiliyorlar. UOK’nin Olimpizm Temel İlkelerinden 4’üncü maddesine göre; spor pratikte bir insan hakkıdır. Her bireyin herhangi bir ayırım yapılmaksızın olimpiyat ruhunun gerektirdiği çerçevede adilane, karşılıklı anlayış, dostluk ve dayanışma içerisinde spor yapabilme imkânı olması gerekir. Ayrıca, 6’ncı maddeye göre ‘Herhangi bir ülkeye, ırka, siyasi görüşe, cinsiyete veya diğer ayırımcılığa yönelik hareket, olimpik hareketi ile bağdaşmaz’. Kıbrıslı Türk sporcuları bu ilkelere bir istisna mı?”

“CİDDİ AYRIMCILIK”

Yazıda, UOK’un katılımcılığı açıkça teşvik eder ve aynı zamanda siyasi ayırımcılığı ret eden bir yapıya sahip olduğuna işaret edilerek, “ Bu ilkelerin Kuzey Kıbrıslı Türk sporcuları için de geçerli olduğunu umarız” denildi. Yazıda, Genç Kıbrıslı Türk sporcularının da diğer dünya çapındaki sporcular kadar hedefleri olduğu belirtilerek, bunun ciddi bir ayrımcılık olduğu ve bunun ancak UOK’nun kendileriyle birlikte çalışarak Kıbrıslı Türk sporcularının katılımını sağlayarak ortadan kaldırılabileceği kaydedildi.

“Biz böyle büyük ölçekteki ayırımcılığın Kıbrıs’taki siyasi bir anlaşma arayışı karşısında duran korkunç bir mantıksızlık ve korku örneği olduğuna inanıyoruz” ifadesi vurgulanan yazıda, UOK’nun katılımı sağlayarak Avrupai ve küresel örnek tutum alması gerekliliği üzerinde duruldu.Yazıda özetle şu görüşlere yer verildi: “Biz yukarıda belirttiğimiz prensipler çerçevesinde, özellikle UOK’ne karşı yapılan bir şikayetin neticesini ilgi ile gözlemlerken, İngiltere ve diğer ülkelerdeki etnik toplumların da gündemine getirdik ve bu şikayeti ivedilikle adil bir şekilde çözeceğinizi umuyoruz. Bu anlamsız ve adil olmayan durumun Kıbrıslı Türk sporcuların şimdiki ve gelecekteki olimpiyat oyunlarına katılımlarına destek vererek, değiştirilmesinde bize yardımcı olunuz.”
Kaynak: İHA