Denizli’nin En Büyük 3. Antik Kenti Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Denizli’nin önemli antik kentlerinden biri olan Tripolis’te kazı çalışmaları hız kazandı.

Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesi sınırları içerisinde yer alan ve Roma döneminin bölgedeki en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak bilinen Tripolis antik kentinde kazı çalışmaları devam ediyor. 1993 yılında kazı çalışmalarının başladığı Tripolis’te, bugüne kadar yaşanan aksaklıklar sebebiyle kazı çalışmaları sekteye uğradığı için istenen seviyeye gelinemediği bildirilirken, bir çok üniversite zaman zaman bölgede kazı çalışmaları yapmasına rağmen sonuç alınamadığı, bu yıl yeniden başlatılan kazı çalışmalarının 12 ay süreceği belirtildi

Denizli’de bulunan 19 antik kentin 6’sında kazı çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, bunlardan biri olan Tripolis antik kentinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara hız verildiği kaydedildi. Tamamen gün yüzüne çıkarılmasının 300 ile 500 yıl arasında sürecek kazı çalışmalarıyla mümkün olduğu tahmin edilen Tripolis’te, kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından yürütülürken, bu yıl ki kazılarda tiyatrodan hamama kadar bir çok buluntu gün yüzüne çıkarıldı. Kapalı Çarşı’ya benzeyen ve Agora Pazaryeri olarak bilinen çarşının yerinin de tespit edildiği ifade edildi. Ahşapla üstü örtülen kemerli bir yapı olan Agora Pazaryeri’nin tespit edilmesi ile, Tripolis’in, Hierapolis ve Laodikya ile birlikte bölgenin en önemli ticari merkezlerinden biri olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Nurcan Dalbudak, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve PAÜ Rektörü Prof.Dr.Hüseyin Bağcı bugün kazı çalışmalarının sürdüğü Tripolis Antik Kentinde incelemelerde bulundu. Vali Demir ve protokol üyeleri, kazı çalışmasını yürüten PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Bahadır Duman’dan bilgi alırken, bölgede de incelemelerde bulundu.

KAZILAR 12 AY DEVAM EDECEK

Tripolis Antik Kentinde kazı çalışmalarının1993 yılında başladığını ancak kazı anlamında bir çok talihsizlikler yaşandığı belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Bir çok üniversiteden hocalarımız tarafından bu bölgede kazı çalışması yapılmış. Ancak, her seferinde bir aksilik çıkmış ve bir türlü düzenli bir kazı çalışması yapılamamış. Tripolis antik kenti, bu bölgede Hierapolis ve Laodikya ile birlikte en önemli merkezlerden bir tanesi. M.Ö.2.yüzyılda bu bölgenin üçüncü önemli kenti Tripolis’ti. Dolayısıyla biz bu zinciri tamamlamak zorundayız” dedi.

Denizli Belediyesi’nin desteğiyle, arkeolojik kazı anlamında Laodikya’da güzel bir çalışma yapıldığını belirten Vali Demir, aynı şekilde çalışmaların Tripolis’te de devam edeceğini ve yılın 12 ayında kazıların süreceğini söyledi.

İl Özel İdaresi olarak tüm masrafların karşılanması anlamında taahhütte bulunduklarını belirten Vali Demir, “Şu ana kadar buraya ayırdığımız bütçe 400 bin TL. Ayrıca toplum yararına çalıştırmadan bu civarda iş arayan ve çalışmak isteyen insanlarımızla da işçi olarak burada çalışma imkanımız var” dedi.

PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Bahadır Duman ise, bölgede 3 dönem kazı çalışması yapıldığını belirterek, “1993-2007 ve 2009 yıllarında önemli kazılar gerçekleştirildi.

Bu 3.dönem kazıları 18 Haziran tarihi itibariyle başladı.

Bu dönem içerisinde kentin ana artellerinden birini oluşturan doğu-batı yönünde bir caddede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarda ele geçen sütun, başlık, mimari elemanlarının restorasyonunu yaptık ve ayağa kaldırdık. Bundan sonra ki hedefimiz de, ana cadde üzerinde yer yer 2, yer yer 7 metre arasında değişen dolgu toprağı kaldırıp, restorasyonu tamamlamak” dedi.

Buradaki çalışmaların en az 200-300 hatta 500 yıl sürebileceğini belirten Duman, “Tripolis antik kentinde ayağa kaldırdığımız cadde dışında, bir tiyatro, bir stadyum, bir hamam, meclis binası ile bir kentin ana unsurlarını oluşturan bütün yapılar mevcut. Bir de cadde ile yan yana bulunan Agora dediğimiz pazaryeri bulunmakta. Şu anda biz o pazaryerinin üzerinde yürüyebiliyoruz. Ahşap hatıllarla çatısı örtülen, kemerli bir yapı olduğunu düşünüyoruz. 30x40 metreden oluşuyor. Kapalı çarşı biçiminde bir pazaryerinin olduğunu söyleyebiliriz. O bölgede kazı çalışmalarına henüz başlamadık, sadece jeoradar denilen cihazla, yeraltının röntgenini çıkararak, bunun planını çıkardık” dedi.

Kaynak: İHA