Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kaçmaz Açıklama Yaptı

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, sektörün 2023 yılı hedefinin 10 milyar dolarlık ihracat olduğunu belirterek, ''Bu hedefe ulaşabilmek için üretimin yoğun olduğu bölgelerde üretici ile bir araya gelmek istiyoruz'' dedi.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında kalıntı krizi yaşamaması için üreticilerle bir araya geldi. Bu kapsamda Ege Bölgesi'ndeki ilk toplantı Türkiye'nin sofralık üzüm üretim merkezi Alaşehir'de gerçekleştirildi.

Alaşehir Ticaret Borsası'nda düzenlenen, ''Sofralık Üzümde Hasat Öncesi Değerlendirme Toplantısı''nda sofralık üzüm ihracat sezonu başlamadan önce başarılı bir sezon geçirmek için izlenmesi gereken yol haritası belirlendi. Toplantıda, erken hasat, bağda ürün işleme ve teşvikler konularında ortak çalışma konusunda fikir birliğine varıldı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı'nın ''Çocuklarımıza yedirmediğimizi başkasına yedirmeyelim'' söylemi ortak kabul gördü.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğuna işaret ederek, sektör olarak hedeflerinin ise 10 milyar dolarlık ihracat olduğunu belirtti.

Kaçmaz şöyle konuştu:

''Bu hedefe ulaşabilmek için üretimin yoğun olduğu bölgelerde üretici ile bir araya gelmek istiyoruz. Bu nedenle toplantıların ilkini Alaşehir'de gerçekleştiriyoruz. Amacımız, 2023 hedefine daha önce ulaşmak. Yaş meyve sebze üretiminin yoğun olduğu bölgelerde üreticilerimizle, ihracatçılarımızı daha yakından tanıştırmak, yaşanan sorunları yerinde görmek, paydaşlar olarak bu sorunları birlikte çözmeyi amaçlıyoruz. 2001 yılından beri zirai ilaçların kullanımı, kontrollü üretim ve kalıntı limitleri konusunda sektörün çalışmaları meyvelerini verdi. Bu sorunların çözümünde mesafe kaydettik. Bu çalışmalar yeterli mi değil, bundan böyle 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için daha titiz çalışmak durumundayız.''

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu olarak, yaş meyve sebze sektöründe üretim, ihracat, teşvik konularını bir noktaya getirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise Türkiye'nin yıllık 3,5 milyon ton yaş meyve sebze ihraç ettiğini, 1,5 milyon tonluk ihracatın Rusya'ya gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kavak, ''Bu pazarda yaşanabilecek daralmada en çok üretici ve ihracatçı, dolayısıyla ekonominin tüm kesimleri etkilenir. Bazı stratejik ürünlerde ihracat olmazsa üretim durur. Bu ürünleri üreten üretici ve aileleri milyonlarca insanın hayatı çok ciddi etkilenir'' dedi.

Muhabir: Mustafa Yıldırım / Ramazan Ercan

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA