Her Yıl Geleneksel Olarak Kutlanan Hasat Bayramı, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde Gerçekleştirildi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin her yıl geleneksel olarak kutladığı hasat bayramı, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde gerçekleştirildi.

Törene, Haymana Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Ankara Üniversitesi Haymana Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail Ağıbaş ile çiftçiler katıldı.

Taluğ, törende yaptığı konuşmada, öğrencilik yıllarında cumhuriyetin en önemli yükseköğretim kurumlarından olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin tek çiftliğinin dahi olmadığını belirterek, ''1983 yılında ilk çiftlik olarak burası alındı. Bu yerin kazanılmasında çok büyük emek var. Buranın alınmasından yükselmesine kadar emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Prof. Dr. Ahmet Çolak'tan çiftliğin tarihinin anlatıldığı bir kitap çıkarmalarını isteyen Taluğ, üretimin yanı sıra eğitim ve araştırma konularında da bir stratejik plan hazırlanması gerektiğini belirtti.

Taluğ, şöyle konuştu:

''Tabii üniversitelerin üçüncü işlevi topluma hizmettir. Topluma hizmet konusunda çok fazla işe imza attık. Ama biliyoruz ki bunlar yetmez. Bu çiftlikte topluma hizmeti, hangi boyutlarıyla ve daha nasıl yapacağız. Hasat bayramlarında nasıl daha çok çiftçi bizimle birlikte olacak, Türkiye tarımına, topluma hizmet noktasında neler yapacağız, bunun bir çalışmasını bütün ziraat fakülteliler başbaşa verip bir düşünmemiz ve stratejik plan haline dönüştürmemiz gerekiyor. Özel sektörle neler yapmalıyız, kamu kuruluşlarıyla neler yapmalıyız, çiftçi örgütleriyle iş birliğimizi nasıl geliştirmeliyiz, bizi hiç yalnız bırakmayan kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın topluma hizmet noktasında katkılarını nasıl daha fazla sağlarız, bunları düşünüp Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliklerinin stratejik planını hızla ortaya koymamız gerekir.''

Prof. Dr. Çolak ise Haymana Ovası'nın çok sert bir iklime sahip olduğunu, don ve dolu olaylarının fazla yaşanmasına karşın kendi bölgelerinde ciddi bir zarara uğramadıklarını söyledi.

Çolak, yıllardır hasat bayramını geleneksel olarak kutladıklarını ifade ederek, çiftliklerinde yetişen buğdayları ve arpaları tohumluk olarak satışa sunduklarını, ayrıca meyve ürettiklerini bildirdi.

Çolak, şöyle konuştu:

''Bu bayram bir üretim yılı sonunda öğrencilerimizle, hocalarımızla, çalışanlarımızla, mühendislerimizle ve uzmanlarımızla bilgi birikimimizi ürüne dönüştürdüğümüz bir başarının tacıdır. Kuşkusuz toprak, sahibi olduğumuz doğal kaynakların en güzidesi olmanın ötesinde sahibi olduğumuz kutsal bir değerdir. Doğduğu topraklarda ölebilmek, nehirden akan suyu içebilmek ve bir ömrü bir buğday tanesine sığdırabilmek her medeniyete nasip olan bir güzellik değildir. Tarımda öğrenme ancak uygulayarak ve araştırarak yani tarımı yaşayarak gerçekleşmektedir. Fakülte çiftlikleri bu anlamda tarımsal öğrenimin olmazsa olmazlarıdır. Ziraat fakültelerinin bilimsel alandaki etkinliğinin araştırılmasında araştırma ve uygulama çiftliklerinin rolü büyüktür.''

Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Nurdan Şahin Demirbağ da ziraat fakültesine bağlı 4 adet araştırma ve uygulama işletmesinin bulunduğunu, bu çiftliklerde hububat ürünleri başta olmak üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticiliği ile süt üretimi yapıldığını, arıcılık ve bal üretiminde bulunulduğunu ve bunları satışa sunduklarını belirterek, çiftliğin tarihçesi ve ve işletmelerin çalışma sistemiyle ilgili bilgi verdi.

Konuşmalarının ardından buğday tarlasına geçen Taluğ ve Çolak, biçerdöver aracının üzerine çıkarak yılın ilk mahsulünü biçti .
Kaynak: AA