Cumhurbaşkanı Gül, Bakan Şahin ve 97. Dönem Kaymakam Adaylarını Kabul Etti

Genç kaymakam adaylarını kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Öneminizi 'hayır' diyerek, elinizdeki sopayı göstererek de, 'evet' diyerek, insanları kucaklayarak, onlara sevgi ve şefkatle yaklaşarak da gösterebilirsiniz.

Kalıcı ve başarılı olan daima ikinci şekilde önemli hale gelebilmektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve dün çekilen kurayla görev yerleri belli olan 97. dönem kaymakam adaylarını Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Kabulde bir konuşma yapan Gül, kaymakamlığın bir kariyer mesleği olduğunu ifade ederek, bürokrasinin en üst noktalarındaki kişilerin bir çoğunun göreve kaymakamlıktan başladığını anlattı. Kaymakam adaylarının bu seçkin göreve seçilerek geldiklerini ifade eden Gül, kaymakamlık sınavlarına çok sayıda başvuru yapıldığını ancak sınava girenlerin bir çoğunun elendiğini söyledi.

Eğitimin sürekli olduğuna işaret eden Gül, genç kaymakamlardan eğitim sürecini görevleri süresince devam ettirmelerini istedi. Gül, "Makamınız, maaşınız, geçiminiz olacak ama sizler hala kendinizi eğitim süreci içinde görün ve ileride üstleneceğiniz çok daha büyük görevler, sorumluluklar için kendinizi donanımlı hale getirin. Size birinci, güçlü tavsiyem, kendinizi eğitmeye devam edin ki önünüze çok büyük fırsatlar çıktığında siz seçilebilesiniz. Daha büyük sorumluluk ve daha önemli görevler için kendinizi aday olarak hazırlayın" diye konuştu.

Kaymakamların gittikleri yerlerde hükümeti de temsil ettiklerine işaret eden Gül, kaymakamların devletin kapısı olduğunu söyledi.

Gül, "Bu kapı yeri geldiğinde devletin gücünü, otoritesini, yeri geldiğinde devletin şefkatini, yeri geldiğinde 'benim elimden tutacak kimse yok mu, benim sesimi işitecek kimse yok mu' diyen insanların ilk işittiği sesi temsil ediyor. O bakımdan büyük bir sorumluluk taşıyorsunuz" dedi.

Kaymakam adaylarına, sorumlulukları altındakilerden haberdar olmaları tavsiyesinde bulunan Gül, kaymakamlardan vatandaşların kapılarını çalmalarını istedi. Gece-gündüz demeden işlerin kontrol edilmesi halinde başarının yakalanacağına işaret eden Gül, "Türkiye çok değişti. Değişen Türkiye'nin lokomotiflerinden biri de kaymakamlar. İlçelerin kaymakamlar sayesinde gelişiyor. Türkiye'nin demokrasi, hukuk, hoşgörü standartlarındaki değişimi konusunda dikkatli olunması gerekir" diye konuştu.

Gül, genç kaymakamlara şu tavsiyelerde bulundu: "Öneminizi 'hayır' diyerek, elinizdeki sopayı göstererek de, 'evet' diyerek, insanları kucaklayarak, onlara sevgi ve şefkatle yaklaşarak da gösterebilirsiniz. Kalıcı ve başarılı olan daima ikinci şekilde önemli hale gelebilmektir. Dolayısıyla bunu yapmaya çalışın. Otoritenizi böyle kurun. Disiplin ayrıdır ama yapıcı, insanlara olumlu yaklaşmak ayrı bir şeydir. İlk defa sahaya çıkıyorsunuz. Hepinizin başarılı olmasını isteriz. Siz ne kadar başarılı olursanız biz de devlet sistemi olarak o kadar başarılıyız demektir. Valilerimiz, kaymakamlarımız ne kadar başarılıysa devlet çarkının da o kadar iyi döndüğünü görürüz. Eğer bir atalet varsa, her şey negatif yönde gidiyorsa o zaman devlet çarkı da iyi dönmüyor demektir." İçişleri Bakanı Şahin de, 97. dönem kaymakam adaylarının görev yapacakları yerlere ilişkin kuranın dün çekildiğine işaret ederek, İçişleri Bakanlığı meslek mensuplarının kendisine has gelenekleri olduğunu, bu gelenek ve anlayışların nesilden nesile hem canlı bir şekilde hem de gelişerek geçtiğini anlattı. 61. dönem kaymakamlık kursu mezunu olarak o geleneğin içinde yetişmiş bir bakanlık mensubu olduğunu kaydeden Şahin, 97. dönem mezunlarıyla da bu geleneğin gelişerek devam edeceğine inandığını söyledi.

Adayların en iyi şekilde yetiştirilmesi için tüm imkanların seferber edildiğini kaydeden Şahin, genç kaymakamların kendilerini geliştirerek, sorumluluk duygusu içinde, vatan, millet hizmetinde olmaya devam edeceklerine inandığını söyledi.

Kaynak: İHA