Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tezcan'dan Kosgeb Açıklaması

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, geçtiğimiz günlerde AK Parti Bitlis milletvekillerinin bazı basın yayın organlarında yer alan KOSGEB açıklamasına tepki göstererek, "Ticaret ve Sanayi Odası'nı suçlayan ve hakaret edenlerin o kötü laflarını kendilerine aynen iade ediyoruz” dedi.

Davut Tezcan, AK Parti Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler ve Vedat Demiröz’ün bir süre önce KOSGEB kredileri ile ilgili yapmış oldukları açıklamaya cevap verdi. Kendilerini suçlayan ve hakaret edenlere söylenen kötü lafları aynen iade ettiklerini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, “KOSGEB’in kredilerini devlet veriyor ve faizi de yine devlet tarafından karşılanıp bankalara ödeniyor. Van Depremi'nden sonra artçı depremler Bitlis’te de yaşandı. Binalarda çatlamalar, oturulamaz hale gelen binalarımız oldu. Yine Van iline komşu olmamız ve ticari bağlantılarımızın olması nedeniyle vadesi gelen çek, senet ve açık hesaplarda ödeme zorlukları yaşandı. Çekler kaşelendi, senetler protesto edildi. Ödeme yapılamadı. İlimizdeki esnaf da zor durumda bırakıldı. Biz bu sıkıntılarımızı Sayın Başbakanımıza ve ilgili bakanlıklarımıza yazılı ve sözlü olarak anlattık. Bizim ilimizi de afet kapsamına almalarını istedik. Ticari hayatın durduğunu ve mağduriyetimizi bildirdik. Bizi de afet kapsamına aldılar ancak yine bankalar zorluk çıkarınca Bakanlarımız Sayın Cevdet Yılmaz’a ve Sayın Zafer Çağlayan’a sorunu ilettik. Aynı sorunları TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na da ilettik. Sayın Başbakanımızın bilgisi dahilinde Kredi Garanti Fonu'nu kefil gösterdiler. Bakanlar Kurulu kararı ile kredilerin geri ödeme süresi 6 aydan 12 aya çıkarıldı. İşlemler devam ederken, Bitlis’in işlemlerini durdurdular. Esnaf arasında panik yaşanmaya başlandı. Biz durumu yine yetkili mercilere bildirdik” diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun 14 Mayıs tarihinde Bitlis’e gerçekleştirdiği ziyarette kendisine KOSGEB kredilerinin durdurulduğunu ilettiklerini ifade eden Tezcan, “Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında düzenlenen toplantıda, kendisine tekrar KOSGEB kredilerinin durduğunu söyledik. TOBB Başkanımız aynı gün bakanlarımızla akşam Ticaret Kanunu'nu görüşmek üzere bir araya gelip toplantı yapacaklarını ve bu sorunu orada bizzat dile getirip çözeceğini söyledi.

Sonuç olarak KOSGEB kredileri tekrar açıldı. Biz de üyelerimize cep telefonlarıyla mesaj çekerek kredilerin açıldığını haber verdik. Afetten zarar görenlerin gidip banklarda işlemlerini yapabileceklerini belirttik. Basında ve kamuoyunda bu durumu ne dillendirdik ne de bir açıklama yaptık. Sadece üyelerimizi bilgilendirdik ve biz görevimizi yaptık. 10 gün sonra bazı internet sitelerinde ve yerel basında Bitlis milletvekilleri basın açıklaması yapıp, 'Bu krediyi biz çıkardık. Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerine müjde verip, 'Biz çıkarmışız' demiş ve emek gaspı yaparak onursuzca davranmış' iddialarında bulundu. Oysa 1995 yılında Bitlis’te sel felaketi olmuş, esnafımızın dükkanları yıkılmış ve bazı dükkanlar su altında kalmıştı. O zaman da devlet yine mağduriyetimizi gidermek için esnafa kredi desteği sağlamıştı. O zaman da şimdiki milletvekilleri Bitlis’te değildi ve milletvekili değillerdi. Onu da mı onlar yaptı? Bu tür acil durumlarda devlet eliyle yararlar sarılır. Bu durumda kimse kendisine pay çıkaramaz. 'Onursuzluk' dedikleri şey; yalan söylemek, devletin malını çalmak, yolsuzluk yapmak, vatandaşı yalan ihbarlarla devlete şikayet edip halkla devlet yetkililerini karşı karşıya getirmek ve söz verip sözünü yerine getirmemektir. İftira edenler; kamuda yolsuzluk dosyası olanlar, insanların arasına nifak sokarak insanları birbirine düşürenlerdir, kendi çıkarları için vatandaşı ile devleti karşı karşıya getirenlerdir. Biz hayatımız boyunca bu tür davranışta bulunmadık ve bulunmayacağız. Bunları yapanlara biz de söylüyoruz, onursuz ve asaletsizdirler. Bu krediyi sağlayan Sayın Başbakanımıza saygı ve hürmetlerimizi sunar, emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ticaret ve Sanayi Odası'nı suçlayan ve hakaret edenlerin o kötü laflarını kendilerine aynen iade ediyoruz” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA