Kütüphanelerin Otomasyon Sistemi Yenileniyor

Türkiye’deki bin 118 kütüphanede kullanılan kütüphane otomasyon programının yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yakın Doğu Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Protokol ile kütüphanelerde yıllardır oluşan veri kirliliği temizlenecek, elektronik ortamda iş yapma hızı artacak.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Web Tabanlı Kütüphane Otomasyon Sistemi’nin Kurulmasında İşbirliği Protokolü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ile Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel tarafından imzalandı.

Törende konuşan Müsteşar Özgür Özaslan, bilgi toplumunda kütüphanelerin yadsınamaz bir önemi bulunduğunu belirterek, protokol ile modern teknolojinin gerektirdiği teknik alt yapının oluşturulacağını aktardı.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula da Türkiye’de bin 118 halk kütüphanesi bulunduğunu belirtti.

Proje ile kütüphanelerde yıllardır oluşan veri kirliliğinin de temizleneceğini kaydeden Kula, “Halk kütüphanelerimiz Avrupa ile yarışır hale gelecek. Elektronik ortamda iş yapma hızı artacak.” diye konuştu.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Günsel ise protokolü imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Günsel, proje çerçevesinde yedekleme işleminin de üniversite bünyesinde bulunan İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi’ndeki süper bilgisayarda yapılacağı bilgisini verdi.

Protokol ile platform ve firma bağımlılığının ortadan kaldıran ve en yeni teknolojik altyapıların kullanımına olanak sağlayan, dünyanın birçok ülkesindeki kütüphanelerde yaygın biçimde kullanılan, sürekli geliştirilebilen açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım olan KOHA adlı kütüphane otomasyon yazılımı yerelleştirilerek, bakanlığa bağlı bin 118 kütüphanede kullanılacak. Proje kamu kaynakları kullanılmadan ücretsiz olarak hayata geçirilecek.