Ergenekon Davasına Tanık İfadeleri İle Devam Ediliyor

Ergenekon davası kapsamında aralarında eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın da bulunduğu 68’i tutuklu 273 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Gizli tanık Feryat’ın ifadesi ile başlanan duruşmanın öğleden sonra görülecek oturumunda ise DSP Genel Başkanı Masum Türker tanık sıfatıyla ifade vermek üzere duruşma salonuna geldi. Silivri Cezaevi Kampüsü'nde yer alan duruşma salonunda görülen davada CHP Zonguldak Milletvekili ve eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 49 tutuklu sanık hazır bulunurken Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 19 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada Sabancı suikastının tetkiçisi Mustafa Duyar ile bir dönem aynı cezaevinde kalan PKK itirafçısı ''Gizli tanık Feryat'' dinlendi. Terör örgütü PKK adına faaliyetlerde bulunduktan sonra pişman olduğunu ve pişmanlık yasasından yararlandığını ifade eden gizli tanık, Duyar ile 1997 yılında Kırklareli Cezaevi'nde kaldığını söyledi.

Duyar ile cezaevinde kaldığı dönemde "koğuşlar arasında görüşmeler oluyordu" diyen gizli tanık Feryat şunları söyledi: "İtirafçı olduğumuz için eylemlerimizi anlatıyorduk. Mustafa Duyar ilk zamanlar anlatmıyordu. Herkesin kendisini öldüreceğinden korktuğu için geceleri yatamıyordu. Vücudunda çok sayıda jilet izleri olması beni şaşırtmıştı. Örgütçü bir kültürden, devrimci bir yapıdan gelmemişti. Onda sokak kültürü, psikopat tavırları vardı. Kavgaya meyilliydi. O dönemde gündemde itirafçılar vardı. 'Çıkınca nasıl para kazanabilirim, nasıl bunlar gibi olabilirim' derdi. Bir süre sonra çıkacakmış gibi planlar yapardı. 'Bozcaada'ya yerleşelim, hayvancılık yapalım' derdi. 'Ortada af yok nasıl hayal kuruyorsun' derdim. 'Yakında çıkacağız' derdi." "Mustafa Duyar teslim olduktan sonra MİT’te 10 gün boyunca sorgulandığını ve Hatice isimli bir MİT görevlisiyle görüştüğünü bana anlatmıştı" diyen gizli tanık Feryat, "Duyar, bana 'Bu eylemi DHKP/C yapmadı. Onların eylemi değil' dedi.

Duyar öleceğini bildiği için konuşmalarında ara ara tiyolar veriyordu. Devletin aleyhine hiç olmadım diyordu. Biz onun DHKP/C'li olmadığını anladık. 'Beni kullandılar, şimdi sahip çıkmıyorlar' diyordu" dedi.

Duyar'ın, yakalandıktan sonra yaptırılan yer göstermesine ilişkin görüntülerinin bulunduğu bir CD olduğunu söyleyen gizli tanık, ''Önceden çok dikkatimizi çekmemişti ama Duyar'ın anlattıklarından sonra bazı detaylara dikkat ettim. Ben örgütte çok iyi bir askeri eğitim aldım. Bu nedenle Duyar'ın yer gösterme CD'sini bir bilirkişi olarak inceledim. Kameraya karşı söylediği sözlerin, kendisine ezberlettirilen sözler olduğu çok belli. Ayrıca kameraya bakarken 'Bitsin bu görev de bir an önce gidelim' havasında bakıyor'' diye konuştu.

Duyar'ın, Bayrampaşa Cezaevi'nde Ercal Kartal'ın kendisine Sabancı Center'daki suikastle ilgili kroki veridiğini söylediğini anlatan gizli tanık, ''Fehriye Erdal'ın onları binanın girişinde karşıladığını, silahı verdiğini, Özdemir Sabancı'nın odasını gösterdiğini, zaman kalırsa 'Sakıp Sabancı'yı da öldürürsünüz' dediğini anlattı. Zaman kalmadığı ve kortukları için Sakıp Sabancı'nın odasına geçmeden ayrılmışlar. Gültepe'de bir evde saklanmışlar. Sonra da eylemin üstlenildiğini söyledi'' dedi.

Cezaevinin bahçesinde top oynarken Vedat Ergin ile tanıştıklarını belirten gizli tanık Feryat, ''Bize hücre gibi küçük bir odadan seslendi. Sigara istedi. Kendini tanıttıktan sonra suçumuzu sordu. Siyasi olduğumuzu söyleyince, Bayrampaşa Cezaevi'nde Ercan Kartal ile görüştüğünü, arasının iyi olduğunu söyledi.

Daha sonra bunları itirafçılar hakkında bilgi toplamaya çalıştığını öğrendik. Aslında direk Duyar hakkında araştırma yapıyormuş'' diye konuştu.

Daha sonra Duyar'ın Afyon Cezaevi'ne gönderildiğini, bir süre sonra geri geldiğini dile getiren gizli tanık, bir süre sonra cezaevine Duyar'ın öldürüleceğine ilişkin yazı geldiğini, bunun ardından Duyar'ın çevresindekilerden şüphelenir duruma düştüğünü, arkadaşların dolaplarını tek tek araştırdığını anlattı.

Duyar'ın sonra tek başına hücreye konulduğunu belirten gizli tanık, Duyar'ın Afyon Cezaevi'ne gönderildiğini kaydetti.

Duruşmada şu sıralar gizli tanık Feryat’ın daha önce verdiği ifadeleri okunuyor. Öte yandan gizli tanık Feryat’ın ifadesinin tamamlanmasının ardından tanık olarak ifade verecek olan DSP genel başkanı Masum Türker, Silivri Cezaevi kampüsünde yer alan duruşma salonuna geldi .
Kaynak: İHA