Dede Korkut Şenlikleri Bayburt'ta Başladı

18. Uluslararası Dede Korkut Şenlikleri, Bayburt Türk Dünyası Parkı’ndaki sergi açılışlarıyla başladı.

Şenlik kapsamında sabah saatlerinde Abdulkadir Varınca’nın hat ve tezhip sergisi, Feridun Hacıhasazade’nin 'Her Yönüyle Her Köyüyle Bayburt' sergisi ve Şehit Nusret Bahçesi’nde kadınlara ait sergilerin açılışı yapıldı. Masa köyünde Dede Korkut Türbesi'nin ziyaretine Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, daire amirleri, STK temsilcileri ve Türkiyenin birçok yerinden gelen vatandaşlar katıldı.

Vali Hasan İpek, etkinlikte yaptığı konuşmada, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar her yerde Dede Korkut’un var olduğunu belirtti.

Türk milletinin millet olmasında Dede Korkut, Köroğlu ve sözlü kültür öğelerinin önemli olduğuna değinen Vali İpek, şunları söyledi: “Birçok Dede Korkut hikâyesi var. Bunlardan bir tanesi de Bayburt’ta geçiyor. Bamsı Beyrek hikayesi. Bu hikâyelerde ‘Parasarın Bayburt hisarı' diye yer alıyor. Kültür ve tarih şehri olan Bayburt’ta bu yıl bu şölenlerin 18.'sini yapıyoruz. Bugün burada bu neşeyi yaşayan Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar var. Dede Korkut'un mezarını ziyaret ettik. Otağımızda oturup halk oyunları ekiplerini seyredeceğiz ve gelenlerle de sohbet edeceğiz. Şenliğimiz hafta sonuna kadar sürecek. Herkesi bu şenliğe davet ediyorum.”

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise dünyanın her tarafından Dede Korkut’u kültür atası ve ortak paydası bilip şölenlere katılanlara teşekkür etti. Polat, şöyle konuştu: "18.'sini idrak ettiğimiz Dede Korkut Şenliklerinin sosyal, kültürel, sanatsal etkilerini her geçen gün hissetmeye ve hissettirmeye devam ediyoruz. İstiyoruz ki Dede Korkut Haftası insanımızın bir araya geldiği bir zaman dilimi olsun ve Bayburtumuzun ekonomisine olumlu katkı sunsun. İstiyoruz ki tarihimizin derinliklerinde kalan kültürel değerlerimizi hem yaşayan insanımız hem de gelecek neslimiz daha iyi tanısın. Aşıklar şölenimizle, cirit oyunlarımızla, şairlerimizle, tiyatrolarımızla ve akşam organize edilecek programlarla insanlarımız neşelensin, tarihin derinliklerine gitsin ve Dede Korkut hikayeleri daha yaşanılır hale gelsin. Daha anlamlı hale gelsin.”Müslüman Türk’ün Dede Korkut gibi ortak ecdadı, ortak atası olduğunu kaydeden Başkan Polat, “Yusuf Has Hacipler, Edip Ahmetler, Kaşgarlı Mahmutlar, Ahmet Yeseviler, Bahaüddin Nakşibendiler, bizi biz yapan temel değerler. Bunlar Müslüman Türk’ün varlığını ortaya koyan alp erenlerdir. Biz bunlarla gurur duyuyor, bunların bilinir olmasını görevimiz addediyoruz. Bunlardan en çok sahip olmamız gereken de şu anda manevi huzurunda bulunduğumuz Dedem Korkut’tur. Ben bir ilahiyatçı olarak Dede Korkut’u gerçekten inceledim. Dede Korkut tam manasıyla bir alperen. Dede Korkut hikâyelerinin derinliğinde Allah’tan, Peygamber’den namazdan, oruçtan, hacdan, sadakadan, emanetten, edepten, hayadan, ahretten bahsediyor. Tamamen ayetlerden ve hadislerden bahsediyor. Hz. Adem’in ve Hz. İbrahim’in hayatından bahsediyor. Diyor ki: ‘Allah Allah demeyince işler düzelmez. Kadir tanrı vermeyince er zenginleşmez. Ezelden yazılmasa kul başına bela gelmez, ecel vakti ermeyince kimse ölmez. Ölen adam dirilmez, çıkan can geri gelmez. Bir yiğidin kara dağ yumrusunca malı olsa yığar, toplar, talep eyler. Nasibinden fazlasını yiyemez.’ Dede Korkut bütün törenlerin son söz söyleyicisidir. Kavgaların barıştırıcısı, düğünlerin son söz söyleyenidir. Cenazelerin de duasını bağlayanıdır.” şeklinde konuştu.

Herkesi Dede Korkut hikayelerini okumaya davet eden Başkan Polat, Dede Korkut’un şu duasıyla sözlerini tamamladı: “Dua edeyim hanım: Ölüm vakti geldiğinde arı imandan ayırmasın. Ak sakallı babanın yeri cennet olsun. Ak bürcekli ananın yeri cennet olsun. Kadir Mevla seni namerde muhtaç etmesin. Ak alnında beş kelime dua kıldık, kabul olsun. Amin amin diyenler Tanrı'nın yüzünü görsün. Derlesin toplasın günahınızı Muhammed Mustafa'ya bağışlasın hanım hey!”