Kelebek İstilasını Terminatörler Önleyecek

Çanakkale ve Lapseki’de son dönemlerde yaşanan kelebek istilasının, olağan dışı kitle üremesi yapan sünger örücüsü (lymantria dispar) tırtılından kaynaklandığı belirtildi.5-7 yılda bir bu durumun normal olduğunu belirten yetkililer, bu türün düşmanı olan terminatör böceklerinin de üremesinin aynı dönemde arttığını, doğanın dengesini bu şekilde koruduğunu belirtti.

Son günlerde Çanakkale il merkezi ve Lapseki’de uçuşan kelebekler dikkat çekti. Özellikle Şevketiye, Çavuşköy, Nusratiye ve Güreci köyleri civarındaki meşelik ormanlar ile bağ, bahçe ve çeşitli meyve ağaçlarında yaşayan kelebeğin tırtılının ağaçlara da zarar verdiği belirtildi. Çiftçilerden gelen şikayetler üzerine Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü teknik elemanları ormanlarda inceleme yaptı. Bu kelebeğin her 5-7 yılda bir olağan üstü kitle üremesi yaptığı, meşe ağaçlarının yapraklarını yiyerek ağaçları adeta tamamen kurumuş bir görünüme büründürdüğü belirtildi.

Teknik elemanlarca yapılan inceleme Sonucunda, sayıları oldukça artan tırtılların meşe ağaçlarına zarar verdiği, ormanlardaki meşe yaprağı stokunun yetmemesi üzerine tırtılların henüz kelebek safhasına geçemeden çoğununun öldüğü tespit edildi. Öte yandan bu zararlının doğal düşmanı olan terminatör böceğinin de (calosoma sycophanta) ise literatürde görülmedik bir şekilde paralel olarak arttığı, doğal dengenin kendiliğinden oluştuğu ifade edildi.

İşletme Müdürlüğü yetkilileri, kelebek ve tırtıllara karşı bir ilaçlama yapılmayacağını belirterek, “Bu tür kitle üremelerinde doğayı kirletmemek ve yararlı böcek türleri ve özellikle de arıları öldürmemek için kimyasal mücadeleden özellikle kaçınıyoruz. Bu zararlı böcek, ormanlarımızda doğal olarak bulunuyor. Yine bunların doğal yırtıcısı tarafından da kısa zamanda yok edilmesini bekliyoruz” dedi.

Ormanlarda pupa döneminden Sonra kelebek haline geçen ve Çanakkale il merkezine kadar akın eden uçuşan kelebeklerin insanlar için zararsız olduğu, şehir ve civarında yeniden üreme şanslarının olmadığı belirtildi. Orman İşletme Müdürlüğünden yapılan açıklamada, birkaç gün içinde kelebeklerin ortadan kaybolmasının beklendiğini ifade edilerek, “Çanakkale halkı, bu günlerde artık uçuşan kelebeklere veda edecek. Ormanlık alanlarda zarar görmüş meşe ağaçları da yeniden yapraklanmaya başladı.

Ayrıca Kirazlı Orman İşletme Şefliği laboratuarında yetiştirilen terminatör (yırtıcı) ve parazit böcekler doğaya salınarak, ormana zararlı bu tür böceklerin popülâsyonunu dengelemeyik, tabii dengeyi yine doğanın kendi enstrümanları ile idame ettirmeyi hedefliyoruz. Böylece doğa ile barışık ve onu bozmadan ancak taklit ederek çalışma prensibi doğrultusunda çalışmalar hız kazanacak” denildi .
Kaynak: İHA