Çiftçiler Aylık Faturadan Dertli

Daha önce hasat döneminde elektrik borcunu ödeyen çiftçiler, son zamanlarda aydan aya gelen elektrik faturasından dolayı çıkış yolu arıyor.

Çiftçiler, bu uygulamanın kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ederek çözüm ararken, Ziraat Odası da bu konuda çalışma yapmaya başladı.

Elektrikte dağıtımın özel şirketlere devredilmesi çiftçiyi olumsuz etkiledi. Arazilerin yüzde 90’ı elektrik enerjisiyle sulanan Elbistan Ovası’nda, önceden elektrik borcunu hasat sonunda ödeyen, ancak özelleştirmeden sonra aylık faturayla karşılaşan çiftçiler, şimdi çıkış yolu arıyor.Çiftçilerin içine düştüğü bu zor durumu değerlendiren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, zaten ekonomik açıdan sıkıntıda bulunan çiftçilerin aylık olarak gelen elektrik faturasını ödeyemeyeceğini belirtti.

Elektrikte dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra, bu şirketlerin çiftçiye aylık olarak fatura göndermeye başladığını anlatan Başkan Bulut, önceden, tarımsal sulamada kullanılan, elektriğin borcunun hasat sonrasında, Kasım ayında ödendiğini hatırlattı. Bu konuda AKEDAŞ yetkilileri ile görüştüklerini ve elektrik faturalarının hasat kartlarla yapılmasını talep ettiklerini ifade eden Bulut, şimdi şirketlerin aylık olarak gönderdiği elektrik faturasını ödeyemeyen çiftçinin, icraya düşmesinden korktuğunu bildirdi. Başkan Bulut, "Tarımsal sulama, genellikle mayıs ayında başlar ve ekim-kasım aylarında sona erer. Tarımsal sulama kooperatifleri, kasım ayında elektrik kullanımını durdurdukları yönünde dilekçe verip aboneliklerini dondurur, mayısta dilekçe verip tekrar açtırır. Bu sürede de elektrik faturası gelmediği için bir ödeme yapılmazdı. Şimdi, özel şirketler, aylık fatura gönderiyor. Bizim aylık maaşımız yok, her ay ürün satmıyoruz, bu faturaları ödemek mümkün değil. Çiftçimizin en erken yetişen ürünü hububat. O da sulu arazilerdeki hasat başlayacak ki çiftçimizin eline para geçsin. Bu sene zaten mahsul yok. Şeker pancarından alınan avanslar da çapa ve ekim masraflarını karşılamak için kullanılıyor. Çiftçimiz faturasını ödeyemezse elektriği kesilecek. Eğer elektriğimiz kesilirse, milyonlarca liralık ürün zarar görür. Çiftçimiz belini doğrultamaz. Eskiden olduğu gibi, hasat döneminde ödeme yapmak istiyoruz” dedi.