Çin’de Enflasyon En Düşük Seviyeye İndi

Çin’de Mayıs ayı enflasyonu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 yükselirken, böylelikle enflasyon, son 17 ayın yılın en düşük düzeyine indi.


Çin ekonomisindeki yavaşlamaya paralel olarak hükümetin aldığı önlemler etkisini gösterdi. Enflasyonu frenlemek için hafta içinde Çin Merkez Bankası, 2008 yılından beri ilk kez faiz oranlarını düşürdü. Banka, yıllık mevduat ve kredi faizlerinin 25 puan indirmişti. Dün de uluslararası emtia ve petrol fiyatlarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarında yüzde 5’i aşan indirime gidildi.Çin Milli İstatistik Bürosu'nun bugün açıkladığı verilere göre, enflasyonun en önemli göstergesi olan Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE), mayıs ayındaki artışı önceki aya kıyasla yüzde 0,3 geriledi. Nisan ayında yüzde 3,4 olarak gerçekleşen TÜFE’nin, yüzde 3,2 düzeyine gerileyeceği tahmin ediliyordu. Büronun açıklamasında TÜFE, yılın ilk 5 ayında ise geçen yıla göre yüzde 3,5 oranında artış gösterdi. Gıda fiyatları da mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 düştü. Gıda fiyatları TÜFE hesaplamalarında yaklaşık 3'te 1'lik payı oluşturuyor. Bu arada Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise küresel mal fiyatlarına paralel olarak yüzde 1,4 negatif büyüme gösterdi. Bu ise deflasyon habercisi olarak yorumlandı.Enflasyon geçen yıl yüzde 6,5’a kadar çıkmıştı. Hükümetin bu yılki hedefi ise yüzde 4.Büronun açıklamasına göre ayrıca, Çin’in Mayıs ayındaki sanayi katma değer çıktısı yüzde 9,6, perakende satışlar yüzde 13,8 arttı. Ocak-Mayıs dönemindeki sabit kıymetler yatırımı da yüzde 20.1 artış gösterdi.

2012’DE BÜYÜME YÜZDE 8,3 OLACAK

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçen gün açıklanan "2012 Dünya Ekonomik Görünümü ve Beklentileri" raporunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in büyümesinin yüzde 8,3 olacağı tahmin edildi. Raporda, Çin ekonomisindeki sert iniş riskinin düşük olduğu ve 2012 büyüme oranının 2011 yılındaki yüzde 9,2'nin altında kalacağı da ifade edildi .