Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Rahatlatan Açıklama

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Ereğlisi’nde dün gece meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin öncü niteliğinde olmadığını belirterek, “Bu depremin İstanbul’da büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil” dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dün yaşanan depremle ilgili olarak İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Marmara’nın kuzeyinde iki tane deprem beklediklerini aktaran Ercan, “Bu depremlerden bir tanesi Küçükçekmece ile Sivriada yönünde olacak. Bu depremin büyüklüğü 6,4ile 6,7 arasında olabilir. Bir diğer deprem de Marmara Ereğlisi’nin önünde yaklaşık 10 ila 16 kilometre ötede denizin içinde 7 ila 7,2 arasında bir deprem olacak. Dün olan 5,1 büyüklüğündeki deprem derinliği 10 kilometredir, granit katmanı içinde oluşmuştur ve yeni depremin hangi doğrultuda kıracağını, hangi derinlikte, nerede olacağı konusunda jeofizik açısından çok önemli bir bilgi vermiştir. Aynı zamanda verdiği diğer bir bilgi ‘ben depremi üretmek üzere geriliyorum’ diyor. Ancak depremi yapması için yeterli gerginlik var mıdır? Bana göre yoktur. Çünkü olması gereken deprem 7 ila 7,2 arasındaki bir depremdir. Büyükçekmece’den Mürefte’ye kadar kırması bekleniyor. Dolayısıyla bu depremi yaratacak bir gerginlik birikimi şu anda Kuzey Marmara’da yoktur” diye konuştu.

“2045’ten önce olabilecek bir depremi çok şaşırtıcı bulurum” diyen Ercan, dünkü depreme “öncü deprem” diyenlerin de olacağını ama böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. 51’lik depremin, İstanbul’da büyük bir depremi tetiklemesinin söz konusu olmadığına değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şunları söyledi; “Bunun arkasından çok büyük bir deprem beklemiyorum. Bizim bu süreçte kırık geldi, kırık gitti olaylarından çok kentsel dönüşüm olayına yönelmemiz gerekiyor. Bunun tek çaresi Afet Yasası’ndan yararlanarak kentsel dönüşüm sürecini kullanarak yapılarımıza bir an önce baktırmamız. Modern, alt yapısı sorunları olmayan, sağlık ve çevre sorunları olmayan bir İstanbul’u yaratmak bu için tek çözümüdür.

Daha önce de bu tür depremler oluyordu tabi. Ama deprem yaşamımıza gerçekten bir olay olarak girdi. Deprem küçük veya büyük olsun artık deprem bilimcilerle bilgilenen halk her zaman bir ürküntü yaşıyor. Ama şu anda ürkecek bir olay yoktur. 6’ya varan depremler olacaktır. Bunlar öncü depremler değildir. Sadece jeofizik ve bilimsel açıdan önemlidir. Ben arkasından daha büyük bir deprem beklemiyorum.”

“DEPREM İÇİN HENÜZ SÜREMİZ VAR”
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul’da bir depremin yıkıcı olması için büyüklüğünün 6,2 olması gerektiğini ifade ederek, bunun altındaki depremlerin hiçbirisinin İstanbul’da yıkıcı olmayacağını vurguladı. Dünkü depremin bir uyarı niteliğinde olduğunu dile getiren Ercan, “Türkiye’de bir kişinin depremden ölmesinin maliyeti 1 milyon 250 bin dolardır. Oysa deprem öncesinde bir kişinin sağlıklı bir yapıya kavuşmasının maliyeti 5 bin dolardır. Halkımızın bu seçimi yapması gerekiyor. Bence Türkiye’de depremin siyasi konu olmaktan çıkarılmalıdır. Çünkü canımızı ve malımızı ilgilendiren bir konu. Bu işin tek çözümü kentsel dönüşümdür” dedi.

Büyük bir deprem için henüz zaman olduğunu dile getiren Ercan, bu sürenin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini altını çizdi. “İstanbul’da deprem olmaması gibi bir olasılık yok” diyen Ercan, şunları söyledi; “Deprem İstanbul içinde olmayacak, Marmara ve Tekirdağ’da olacak. Marmara çevresindeki tüm iller bundan etkilenecek. Olası bir depremin büyüklüğü 7,3 olacaktır. Ama bu 7,3 ikiye paylaştırılacaktır. Bir tanesi Küçükçekmece önünde 6,4 ve 6,7 olacaktır. Dün akşam olan yerdeyse 7 ila 7,2 olacaktır. Ben daha büyük bir deprem beklemiyorum. Çünkü bunun olasılığı yok. Benim bilimsel çalışmalarım bunu göstermiyor.” Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul’da 2014’te deprem olacağı yönündeki açıklamaların da tamamen bilim dışı olduğunu söyledi.

Halkın kaygıya kapılmaması gerektiğini söyleyen Ercan, “Herkes normal yaşamlarını sürdürsün. Ben öyle bir şey beklemiyorum. Böyle bir kaygıya neden olacak bilimsel bir bilgi şu anda yok” dedi.

Dünkü depremin 12 saniye sürdüğünü ve önemsiz bir deprem olduğunu belirten Ercan, “5,1 büyüklüğündeki bu deprem Doğu Anadolu’da olsaydı belki şu anda 10-15 kişinin ölümünden söz ediliyor olurdu. Ama Marmara çevresi Türkiye’nin en varlıklı kesiminin oturduğu yer ve yapı niteliği 6,2’lik deprem olmadığı sürece dayanır. Lütfen kaygılarını gidersinler. Biz bilimciler olarak gerçek neyse onu söylüyoruz. Gizlenen herhangi bir olay yoktur. Dolayısıyla tek yapılacak olay kentsel dönüşümdür. Kaygılanmaya gerek yok. Ben Ahmet Ercan olarak daha büyük bir deprem beklemiyorum” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA