Avrupa Yeşillerin Önde Gelen İsimleri Türk Toplumuyla Buluştu

Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTİO) Yönetim Kurulu ve üye dernek temsilcileri, Frankofon Yeşiller Partisi (ECOLO)’nden önemli bir delegasyonu akşam yemeğinde ağırladı.

Avrupa Yeşillerin Önde Gelen İsimleri Türk Toplumuyla Buluştu
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı İsabelle Durant’ın başkanlık ettiği heyette partinin eski Eşbaşkanı Sarah Turine de hazır bulundu. Frankofon Yeşiller Partisi’nin daveti üzerine Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu eski üyesi ve Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in onur konuğu olduğu yemek sıcak bir atmosferde gerçekleşti.FEDACTİO Genel Sekreteri Ahmet Ulusoy’un selamlama konuşmasıyla açılan program, üye dernek temsilcilerinden bazılarının faaliyetlerini anlatmasıyla devam etti. Durant ve Turine dışında ECOLO’dan Federal Milletvekili Zoé Genot, Brüksel Bölge Milletvekilleri Barbara Trachte, Alain Maron, Ahmed Mouhsin ve Zakia Khattabi ile Brüksel’in farklı belediyelerinde aktif 10’un üzerinde partili da heyette yer alırken, AP Yeşiller Grubu Danışmanı Ali Yurttagül ve yaklaşık 50 STK temsilcisi yemeğe katıldı.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Flaman ve Frankofon yeşillerin Federal Parlamento’da tek grup altında toplandıklarını hatırlatarak, “Bu bizim milliyetçi görüşlerle tıkamadığımızı gösteriyor.” diye konuştu.

Sözlerine, “Hristiyan, Musevi, Müslüman, inançsız biri veya herhangi bir inanışa sahip bir insan olabilirsiniz. Mesele şu: Ortak değerleri paylaşıyoruz. Bunlar Avrupa değerleri, bunlar bu ülkenin değerleri. Bizi sürüklemesi gerekenin bu değerler olduğunu düşünüyorum.” şeklinde devam eden Özdemir, şunları kaydetti: "Çok tartışılan entegrasyon kelimesinin bana göre çok basit bir tanımı var. Ülkenin resmi dilini konuşmak için çaba göstermek. İkincisi, ortak paydamız olan ülkenin anayasasına saygı göstermek. Yani her şeyden önce ortak değerleri paylaşmamız gerekiyor. Üçüncüsü ise çocuğumuzun en iyi eğitimi alması için ve kendimizi geliştirmek için çaba göstermek. Bu şekilde toplumun bir parçası oluruz."

“ÇOĞUL BİR KİMLİKLE YAŞAMAK PROBLEM DEĞİL, ŞANSTIR”

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı İsabelle Durant, “Yeşiller olarak burada bulunmaktan çok mutluyuz. Çünkü birlikte yapabileceğimiz çok şey olduğuna inanıyoruz. Günlük hayatımız adına, çevre adına, ekonomi adına, kadınlar adına şuna mutlak suretle inanıyorum ki yaşam kalitemizi ve herkesin yaşam kalitesini iyileştirmek için birlikte yapabileceğimiz çok fazla şey var.” dedi.

Fedactio üyeleriyle konuştuğunda bunu yakından gördüğünü söyleyen Durant, bu nedenle Brükselli ve özellikle de kendi seçim bölgesi olan Schaerbeekli yeşilleri onlarla buluşturmayı istediğini anlattı. “Çoğul kimliğimle, sizin de yaşadığınızdan emin olduğum gibi, çok iyi yaşıyorum. Schaerbeek, Brüksel, Flaman, Valon ve Avrupalı... Çoğul bir kimlikte yaşamanın çok kolay olduğundan eminim.” diye konuşan İsabelle Durant, bunun bir problem değil, bir şans olduğunun altını çizdi. Türk Toplumu içerisinde çok sayıda bayanla çalışabilmekten duyduğu memnuniyeti de dile getiren Durant, “Çok aktif ve dinamiksiniz.” diyerek, konuşmasını Türkçe “Bu davet için Belçika Türk Toplumu’na kalpten teşekkür ederim” şeklindeki sözlerle tamamladı.Programda bir konuşma gerçekleştiren ECOLO eski Eşbaşkanı ve Brüksel Politik Sekreteri Sarah Turine, “Bugün sizlerle birlikte olabilmekten büyük mutluluk duyuyoruz. FEDACTİO’ya bizi burada ağırlamayı kabul ettiği için teşekkür ediyorum.” dedi.

Yemekli program misafirlere Fedactio yetkililerin Türkiye’den hediyeler vermesiyle son buldu .