Adıgüzel Barajında Karabatakların Yeni Üreme Alanı Tespit Edildi

Ege Bölgesi’nin sulak alanlarından Adıgüzel Barajı, karabatak kuşlarının Türkiye'deki önemli üreme alanlarından biri haline geldi.

Adıgüzel Barajında Karabatakların Yeni Üreme Alanı Tespit Edildi
Baraj kenarındaki kızılçam ağaçlarına yaptıkları yuvalar ile üremelerini sürdüren karabatak kuşları, doğa severleri bölgeye çekiyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Uğur Ulaşoğlu, 30 Mayıs günü Kuş Gözlem gezisinde Uşak’ın en büyük Türkiye’nin en önemli kuş üreme alanlarından birini tespit etti. Ulaşoğlu ile beraberindeki 3 kişilik uzman heyet 4 saat süren çalışma sonunda Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı Kurudere köyü Mildi mevkii Adıgüzel Barajı kıyısındaki üreme alanında yüzlerce karabatak kuşu yuvası tespit etti. Şube Müdürü Uğur Ulaşoğlu, Şube Müdürlüğü çalışanları İrfan Güngör, Ali Aydın ile yöreyi iyi bilen Tarık Coruk, gözlem gezisinde bölgede yaklaşık 150 adet gri balıkçıl, atmaca, ince gagalı martı, kara leylek, kızıl şahin ve saz tavuğu türlerini tespit etti. Karabatak kuşu dışındaki bu türlerin çok az olduğunu gören ekip, bölgenin Türkiye ve Uşak için önem arz ettiğini belirterek hazırladıkları raporu bakanlığa iletti.

Yaptıkları üreme alanı tespitinin ardından yöreyi gazetecilere gezdiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi Müdürü Uğur Ulaşoğlu, yaklaşık bin 850 adet karabatak kuşunun baraj kıyısındaki kızılçam ağaçlarında yuvalandığını söyledi.

Kuşların her ağaçta en az 8 ile 10 yuva yaptığını tespit ettiklerini ifade eden Ulaşoğlu, kuşlar için önemli tehdidin kaçak avlanma,otlatma ve balıkçılık olduğunu söyledi.

KORUMA ALANI İLAN EDİLECEK
Adıgüzel Barajı’nın Uşak ve Denizli il sınırları içerisinde Banaz çayı ile Büyük Menderes Nehri üzerinde yer aldığını belirten Uğur Ulaşoğlu, bölgeyi yaban hayatını koruma alanı ilan etmek için gerekli çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Karabatakların göçmen kuşlar olduğunu ve üreme dönemlerinin ardından Adıgüzel Barajı kıyısındaki üreme alanından ayrıldıklarını dile getiren Uğur Ulaşoğlu, şöyle konuştu: “Uşak şehri ve bu bölge Anadolu'ya giren kuş göç yolu üzerinde yer alıyor. Adıgüzel Barajı kıyısındaki bu 350 metre uzunluğundaki kızılçam ağaçları karabatak kuşunun Türkiye'deki önemli üreme alanlarından biridir. Biz bu alanı yeni tespit ettik.Türkiye'deki toplam kuluçka popülasyonu çok fazla olmayan bu tür, bu alanda yüzlerce yuva yapmış. 30 Mayıs günü yaptığımız gözlemde bin 850 civarında karabatak tespit etmiştik. Ancak, kuşların üremesi devam ettiği için bu sayı her gün artıyor. Etrafında yerleşim alanı olmaması, ulaşımı zor olması ve barajda bol miktarda balık bulunması alanı, karabatak kuşu için ideal bir üreme alanı haline getiriyor. Şube Müdürlüğü olarak biz, bölgeyi sürekli koruma altında tutuyoruz. Büyük bir koloni var yaklaşık 150 gri balıkçıl tespit ettik. Karabatak ve gri balıkçıl kuşlarının yanı sıra burada; atmaca, kara leylek, ince gagalı martı, kızıl şahin ve saz tavuğu var. Bu türler daha az miktarda olsa da onlar bizim için büyük önem arz ediyor.”

Fotoğraf sanatına da ilgi duyan ve sürekli fotoğraf makinesi ile doğa fotoğrafları çeken Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi Müdürü Uğur Ulaşoğlu, şunları söyledi: “Kuş fotoğrafçılığı için heyecan verici bir alan burası. Fakat üreme bölgesi olduğu için yuvalara çok yaklaşmamak gerekiyor. Çok sayıda kuş çeşidi var bölgede. Fotoğraf için geceden gelip kamuflajla çalışmak daha doğru olabilir. Kuşları korkutmadan onları ve yuvalarına zarar vermeden harika kareler yakalanabilir.”
Kaynak: İHA