Mersin'de 3. Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi Başladı

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ticari anlamda ekonomik değerlerin beşiği olan Akdeniz’in, dünya ticaretindeki egemenliğinin geçmişteki kuralların ürünü olduğunu söyledi.Vali Güzeloğlu, “Bu açıdan Akdeniz, zenginleştirici bir deniz kıyısı olmuştur.” dedi.

Mersin'de 3. Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi Başladı
Bölgede ticaret ve turizmin geliştirilmesini amaçlayan Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi’nin 3.'sü Mersin’de başladı.

'Dünya’nın Deniz Yolları Akdeniz’de Kesişiyor' sloganıyla Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen kongreye, Mısır Ulaştırma Bakanı Gala Mostafa Said, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun ile 23 Akdeniz ülkesinden yetkili katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Her şey dostlukla başlar ve dostluk her şeyin temelidir.” dedi.

Geçtiğimiz dönemlerde Mersin ile İskenderiye arasında kardeş şehir anlaşması imzalandığını hatırlatan Vali Güzeloğlu, kardeşlik gibi önemli bir kavramın, Türkiye ile Mısır arasında imza altına alındığını kaydetti.

Dostlukların zor anlarda bir olmayı gerektirdiğini vurgulayan Güzeloğlu, “Tıpkı ülkemizin yaşanan sıkıntılarda komşularını yalnız bırakmaması gibi. Ticari anlamda da ekonomik tüm değerlerin eşiği Akdeniz’dir. Akdeniz’in dünyanın ticaretine egemen olması geçmişte var olan kuralların ürünüdür. Bölgede uygarlık da ticarete bağlı olarak gelişmiştir.” şeklinde konuştu.

Mısır İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Ahmed El Wakil ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli çalışmalar yaptığına işaret etti. Wakil, “Geçtiğimiz Ocak ayında iki ülke arasında imzalanan anlaşma kapsamda 26 Nisan tarihinde Mersin Limanı’nda hazır bulunan gemiler Mısır’a doğru yola çıktı. Mısır olarak amacımız, Türk şirketler için Afrika’ya bir rota çizmek, sonrasında ise Türkiye’yi Avrupa’ya ve Orta Asya’ya taşımak.” ifadelerini kullandı.İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da kruvaziyer (büyük gezinti gemisi) gemilerinin önümüzdeki dönemlerde Mersin Limanı’nda demirleyeceğini kaydetti.

Demirtaş, Akdeniz’in turizmde en fazla gelişen bölge olacağını vurguladı. Mersin Üniversitesi ile Arap Bilim Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi arasında iyi niyet protokolünün imzalandığı kongrede, Vali Güzeloğlu misafirlerine çeşitli hediyeler verdi .