UMEM Beceri’10 Projesi'yle Tarım Sektörüne De Nitelikli Eleman Yetiştirilecek

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi kapsamında, sanayiden sonra hizmet ve tarım sektörlerine de nitelikli eleman yetiştirilecek.

UMEM Beceri’10 Projesi'yle Tarım Sektörüne De Nitelikli Eleman Yetiştirilecek
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, mesleksizliğe ve işsizliğe çözüm üretmek amacıyla uygulamaya başlanan Beceri’10 projesinin kapsamının genişletildiğini bildirdi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle uygulamaya konulan UMEM Beceri’10 Projesi’ne yönelik çalışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ATSO Başkanı Budak, işsizlik ve mesleksizliğin Türkiye’de ekonomik ve sosyal sorunların temel kaynaklarından biri olduğunu kaydetti.

Bu temel soruna çözüm üretmek amacıyla 81 ilde başlatılan Beceri’10 Projesi'nin bütün hızla devam ettiğini aktaran Budak, “Bu kapsamda, Türkiye genelinde işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak 2 bin 500’e yakın kurs açıldı. Bu kursları başarı ile bitiren kursiyerlerin tamamına yakını projeye katılan firmalarca istihdam edildi. Bu önemli projenin kapsamı 29 Mart 2012 tarihinde imzalanan ek protokol ile genişletildi. Artık firmalardan gelen meslek taleplerine göre, sanayi sektörüne ilave olarak hizmetler ve tarım sektöründe de kurslar açılabilecek.” diye konuştu.

Proje kapsamında, gerek çalışana gerekse işverene son derece önemli avantajlar sağlandığına dikkat çeken Budak, şunları kaydetti: “Beceri10 Projesi kapsamında, mesleksiz ve işsiz arkadaşlarımızı alıyoruz, teorik ve işbaşı eğitimleri veriyor, meslek sahibi yapıyoruz. Üstelik bu süre boyunca kendilerine günlük 20 TL ücret ödenirken, genel sağlık sigortaları da İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanıyor. Sistemden eğitim almış arkadaşlarımızın istihdamlarını kolaylaştırmak adına, stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanıyor ve bu kapsamda, 18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız kadınlar için 42 ay süreyle (3,5 yıl), 30 yaş üzerindeki erkekler için 30 ay (2,5 yıl) süreyle Sigorta Primi İşveren Payı ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Kişiler, Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgesi de alırsa bu teşviklere ek olarak 12 ay daha Sigorta Primi İşveren Payı ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanıyor.”

HİZMET VE TARIM SEKTÖRLERİ DE BECERİ’10 KAPSAMINDA

Başkan Budak, hizmet ve tarım sektörünün de projeye dahil edilmesiyle ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ve bu sektörlerde çalışmak isteyen mesleksiz ve işsizlerler için büyük bir fırsat doğduğunu, bu gelişmenin, Antalya için büyük önem taşıdığını vurguladı. “Antalya, Türkiye’nin turizm ve tarım başkenti. Ancak bu iki sektör de bugüne kadar Beceri’10 Projesi kapsamında değildi.” diyen Budak, “Sanayi sektöründe sağlanan avantajların bundan sonra hizmet ve tarım sektörlerinde de sağlanacak olması, projenin hem işsizliğe çözüm üretmesine hem de bu sektörlerin ihtiyaç duyduğu vasıflı eleman ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sağlayacak.” dedi.

Proje kapsamında, Antalya’da yapılan çalışmalara da değinen Budak, şu bilgileri verdi: “Antalya’da şu ana kadar sanayi sektörüne yönelik ‘oto kaportacı, asansör sistemleri bakım onarım, gazaltı kaynakçılığı, mobilya döşemeciliği, baskı sonrası operatörlüğü, çamaşırhane elemanı (4 kurs), CNC freze operatörlüğü, ekskavatör operatörlüğü, CNC lazer operatörlüğü, masaüstü yayıncılık, kimya laboratuvar elemanı, mobilya üretimi’ olmak üzere 15 meslek kursu açıldı. Teorik ve işbaşı eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerler firmalarda istihdam edildi.”