Nükleer Enerji Güvenliği Sorunları, Moskova’da Tartışıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl dördüncüsü düzenlenen uluslararası Atomexpo 2012 Forumu’nda nükleer enerjinin güvenliği konusu tartışıldı.

Rus devlet atom ajansı Rosatom’un teşebbüsüyle 4-5 Haziran tarihlerinde Moskova’nın Gostinni Dvor Fuarcılık Merkezi’nde faaliyete başlayan forumda, dünyanın önde gelen nükleer enerji ajansları bir araya geldi. Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen kazadan sonra dünya kamuoyunda yeniden tartışılmaya başlanan nükleer enerji güvenliğinin arttırılması gibi konuların öncelikli olarak ele alındığı forumun başlıca amacının ise dünyada nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımının daha da arttırılmasında işbirliğinin daha da gelişmesine katkıda bulunmak olduğu bildirildi.

Aralarında Rosatom, TVEL, Rosenergeatom, Atomenergomash, Kazatomprom, CNNC, CEA, EdF, E4, KSB, Rolls-Roys, Siemens gibi ünlü firmaların da bulunduğu yaklaşık 54 ülkeden atom şirketlerinin katıldığı fuarda çok sayıda işbirliği sözleşmesinin imzalanması planlanıyor. Bu yıl yaklaşık 4 bin uzman ziyaretçinin beklenildiği fuarda düzenlenen çok sayıda açık oturum ve konferanslar da büyük ilgi görüyor.

Foruma katılan Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, İHA’ya yaptığı özel açıklamada Japonya’nın Fukuşima santralinde yaşanan nükleer kazadan sonra nükleer enerjinin güvenliği konusunda kamuoyunun daha hassaslaştığına dikkat çekerek “Söz konusu kazadan sonra nükleer santrallerde test çalışmaları yapıldı. Dünya Atom Ajansı ise yeni güvenlik standartlarını belirledi. Biz de tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Akkuyu ve Sinop’ta inşa edeceğimiz nükleer santrallerde de bu güvenlik standartları geçerli olacaktır. Bu arada güvenlik konusuna önem vermekle birlikte tüm bu konuların nükleer santral inşaatı sürecinin uzamasına yol açmasını önlemek için de gerekli çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Akkuyu NGS AŞ’nin Genel Müdürü Aleksandr Superfin ise yaptığı açıklamada, “Fukuşima kazasından sonra Rus nükleer sektörü ülke içi ve yurtdışındaki tüm tesislerini yeniden gözden geçirdi. Tüm tesislerimizde çok ciddi stres testleri yaptık. Bu testler sırasında her türlü riskler göz önüne alındı ve tüm ek güvenlik sistemlerinin çalışıyor durumda olması sağlandı. Yapılan kontroller sonucunda nükleer enerji santrallerimizin her türlü risk faktörlerine karşı en güvenilir santraller olduğu kanısına vardık. Türkiye’de inşa edeceğimiz santrale gelince ise 3+ kuşağına uygun yapılacak bu santral, hayal edilebilecek her türlü risklere karşı dayanıklı olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA