Bakan Yazıcı Kocaeli'nde Gündemi Değerlendirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Çetelerle mücadeleyi, mutlaka özel yetkili dediğimiz mahkemelerin var olmasına ya da yok olmasına bağlamamak gerekir.Biz adaleti önemsiyoruz, esas olan adalettir" dedi.

Kocaeli'nde AK Parti Yerel Yönetimler 2. Bölge Toplantısı'na katılan Bakan Yazıcı, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Suriye ile ticari ilişkiler konusuna değinen Bakan Yazıcı, "Suriye ile Türkiye'nin en uzun sınırlarına sahibiz, en çok kara hudut kapısı olan bir komşumuz. Fiilen açık bulunan kapımız, bu süreç başlamadan önce 8 taneydi, şu anda 4 kapımız çalışıyor. 4 kapıdan insan geçiyor, ikisinden eşya taşıması oluyor. Ticaretin aktif olarak devam ettiği sadece iki kapımız var. Ticaret hacmi ile baktığımızda geçen yıl ile kıyasladığımız zaman önemli ölçüde bir düşüş var. Tabii ki bu düşüş, elbette ki bizim tüccarımızın ticari aktivitesini sonlandırmıyor. 2012 rakamlarına baktığımız zaman, geçen yılki ihracatımızda aşağı yukarı 5 ay itibari ile yüzde 12 oranında bir artış var, ithalatımızda ise yüzde 2 oranında bir azalma var" diye konuştu.

Özel Yetkili Mahkemeler ile ilgili konuşan Bakan Yazıcı, "Çetelerle mücadeleyi, mutlaka özel yetkili dediğimiz mahkemelerin var olmasına ya da yok olmasına bağlamamak gerekir. Biz adaleti önemsiyoruz, esas olan adalettir. Adalet olarak nitelediğiniz süreçlerle ilgili insanların kafasında bir takım sorulara yol açacak uygulamalar varsa, yasama organının görevi bu soruları cevaplamak, sorun varsa sorunları ortadan kaldırmaktır. Onun için özel yetkili mahkeme olarak nitelendirdiğimiz, bana göre ihtisas mahkemesidir, bu alanla ilgili yapılacak düzenlemelerde dolayısıyla kıyamet koparmaya çalışmanın anlamı olmadığını düşünüyorum. Hiçbir zaman çeteleşme, hukuk dışı davranışlar, darbe ve darbeye teşebbüslerin hiç bir süreçte hukukun alanı dışına çıkartılması söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin önceki gün Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladığı Kentsel Dönüşüm Yasası'na değinen Yazıcı, "Türkiye'de biliyorsunuz, bu konu biraz geleneksel hale geldi. Biz yapıyoruz, başkası iptal etmek istiyor. Yani gidip haklarını kullansınlar, burası hukuku devleti. Niye gittiniz diyecek halimiz yok. Anayasa, yasalar ana muhalefet partisine o hakkı vermiş, götürsün. Biz doğru bir işlem yaptığımız kanısındayız. Çünkü biz milletimizin çıkarları üzerine düzenlemeler yapıyoruz. Eminim ki, o yasa da Türkiye'de çok önemli bir sorun olan bu konu ile alakalı sorunları giderme noktasında zemin oluşturuyor" dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Yazıcı, bisiklete binerek basın mensuplarına poz verdi ve toplantıdan ayrıldı .
Kaynak: İHA