Vali Al, Büyük Menderes İslah Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Aydın Valisi Kerem Al, Devlet Şu İşleri (DSİ) tarafından yürütülen Büyük Menderes Nehri ıslah çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali Kerem Al, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Büyük Menderes Nehri ıslah çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Al’a incelemeleri sırasında DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz ve ıslah çalışmalarında görevli teknik personel eşlik etti.

Islah çalışmalarını yerinde inceleyen ve DSİ Bölge Müdürü Diniz’den bilgiler alan Vali Kerem Al, yaptığı açıklamada, “Afyon’un Dinar ilçesinden doğan ve batıya doğru ilerleyen Büyük Menderes Nehri, birçok yan dere ile çayların havzalarından gelen suları taşıyarak Aydın’ımızın Söke ilçesinden Ege Denizi’ne dökülmektedir. Büyük Menderes Nehri, ülkemizin en verimli tarım alanlarına sahip Büyük Menderes Havzasına hayat vermektedir. Büyük Menderes Nehri adı gibi menderesler çizerek havzayı kat etmekte olup, bol rüsubat taşımaktadır. Zaman içerisinde gerek taşıdığı bu rüsubat nedeniyle, gerekse ağaç, çalı vb. bitkilerin nehir yatağını işgal etmesinden dolayı nehir yatağı daralmaktadır. Hatta bu yatak daralmaları sonucunda gelen sular nehir yatağını sık sık değiştirmektedir” dedi.

Bugüne kadar aşırı yağışların meydana getirdiği taşkınlar neticesinde Büyük Menderes Havzası’ndaki ovalarda tarımsal faaliyetlerin sekteye uğradığını ve önemli kayıpların oluştuğunu ifade eden Vali Al, “Özellikle son yıllarda aşırı yağışlar sonucunda gelen suları nehir yatağı taşıyamamakta, feyezanlara neden olmaktadır. Bu feyezanlar neticesinde tarımsal alanlar su altında kalmakta, ekili ürünler zarar görmekte, feyezanın getirdiği rüsup ve suların uzun süre çekilmemesi tarımsal faaliyetleri engellemektedir” diye konuştu.

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nce ovadaki çiftçilerin bu mağduriyetinin önlenmesi amacıyla Büyük Menderes Nehri’nin yatak temizliği ve ıslah çalışmalarına hız verildiğine dikkat çeken Vali Kerem Al, “Yapılan etütler ve analizler çerçevesinde hali hazırda yer yer 60 m³/s kapasitesine kadar düşen nehir yatağı, her noktasında 300 m³/s debiyi taşıyacak şekilde projelendirilerek çalışmalar devam etmektedir. Büyük Menderes Nehri yatak ıslahı toplu makineli çalışması 14 Kasım 2011 tarihinde başlamış. Büyük Menderes Nehri’nin Çine Çayı ile birleştiği noktadan itibaren Koçarlı Köprüsü’ne kadar olan 18,3 kilometrelik mesafede nehir ıslahı yapılması planlanıyor. Proje 14 Kasım 2011 tarihinde 5 adet sallama kepçe, 3 adet paletli ekskavatör, 1 adet greyder, 2 adet paletli traktör olmak üzere toplam 11 adet iş makinesi ile işe başlanmıştır. 14 Kasım 2011- 31 Aralık 2011 tarihleri arasında 112 bin 245 metreküp kazı, 10 kilometre yol bakımı, 4,27 kilometre sedde ve 2,14 kilometre nehir ıslahı yapılmıştır” dedi.

ISLAH ALANI 42,5 KİLOMETREYE ÇIKTI

28 Mayıs 2012 tarihi itibarı ile projenin revize edildiğini ve nehir ıslahı hedefinin 42,5 kilometreye yükseltildiğini açıklayan Vali Al, sözlerini şöyle sürdürdü: “25 Haziran 2012 tarihi itibariyle toplam 20,12 kilometre nehir ıslahı yapılmıştır. Büyük Menderes Nehri’nin sedde malzeme yapısı doğal haliyle aşınmaya müsait olduğu için yıpranmanın çok olacağı düşünülen kurplarda taş tahkimatı yapılması düşünülmektedir. Halen 10 adet sallama kepçe, 5 adet paletli ekskavatör, 1 adet greyder ve 1 adet yükleyici olmak üzere 17 adet makine çalışmaktadır” Bu kapsamda yapılan çalışmaların yanı sıra yöredeki çiftçilere de sıkı bir işbirliğine gidildiğine işaret eden Vali Al, sözlerine ekledi: “İncirliova, Koçarlı ilçelerimizde DSİ Bölge Müdürümüz heyeti tarafından, Kaymakamlarımız, Ziraat Odası Başkanları, Sulama Birlikleri Başkanları, Muhtarlar ve çiftçilerimize brifingler verilmiş ve sorunlar yerinde görüşülmüştür. Diğer taraftan çalışmaları yürüten DSİ Bölge Müdürlüğümüz personeli yer yer toplantı ve görüşmeler yaparak çiftçilerimizle arazide işbirliği içinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde, can ve mal kaybı riskinin en aza düşürülmesi, tarımsal faaliyetlerin daha verimli bir şekilde yürütülmesi ve ovada taşkının meydana getirdiği diğer olumsuzlukların önlenmesi hedeflenmektedir. Mevcut şartlarda çiftçilerimiz ovada yılda ancak bir ürün alabilmekte iken yapılan çalışmalar neticesinde yılda iki ürün ekimi yapabileceklerdir”
Kaynak: İHA