Al Naciri: Arap Ligi İle Türkiye’nin Suriye Konusunda İrtibatta Olması Gerekir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde 7.si gerçekleştirilen Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nde Tunus, Yemen, Katar ve Irak’ın maliye bakanları Mehmet Şimşek ile bir araya geldi.

İstanbul’da gerçekleşen buluşmanın açılışında konuşan Arap ülkelerinin maliye bakanları, Türk-Arap ticari ilişkilerinde yaşanan gelişmenin politik düzleme de yansıdığını belirtti.

Ortadoğu’da yaşanan Son gelişmelerin değerlendirileceği zirvede Suriye konusunda işbirliği gündeme geldi.Toplantının açılışında konuşan Arap Ligi Türkiye Büyükelçisi Mohamed Al Fatah Al Naciri Suriye konusunda duyarlı olduklarını ifade etti.

“Arap Ligi ile Türkiye’nin Suriye konusunda irtibatta olması gerekir.” diyen Al Naciri yarın Cenevre’de gerçekleşecek toplantının önemine dikkat çekti. Arap Ligi’ne üye ülkelerle Türkiye’nin Son dönemde yaşadığı ekonomik işbirliğinin kültürel ve politik alanlara genişletilmesi gerektiğini söyleyen Al Naciri, üye ülkelere birlik çağrısında bulundu. Ekonomi ve politikanın birbiriyle bağlantılı götürülmesi gerektiğinin altını çizen Al Naciri gelecek toplantılarda Suriye’nin de bu zirvede yer alabilmesi için ortak çalışmanın önemine işaret etti.Toplantıda konuşan diğer ülkelerin maliye bakanları ise Arap Baharı ile kısmen sekteye uğrayan ticari ilişkilerin istikrar sağlanan ülkelerde yeniden canlandırılması gerektiğini savundular. Türkiye’nin girişimiyle başlatılan Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin, ticaretle birlikte politik ve kültürel ilişkilere de katkı sağladığını belirttiler. Arap ülkelerinde uyanan Türkiye ilgisi ve turizm potansiyelini nazara veren bakanlar Türk yatırımcıları da kendi ülkelerine davet ettiler.Türkiye’nin bölgede köprü görevi gördüğünü söyleyen bakanlar, Arap Baharı sürecinde yapıcı bir rol oynadığı için hükümete teşekkür ettiler. Yarın gün boyu gerçekleştirilecek oturumlarda daha çok yol alınacağını söyleyen bakanlar, bu görüşmeler neticesinde yeni ortaklıkların kurulabileceğine işaret ettiler. İki gün sürecek zirvenin ilk gününde, yönetim değişikliği Sonrasında istikrara kavuşan Arap ülkelerinde Türkiye’nin yeni yatırım fırsatlarını değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı .