Beldeğirmeni Köyü Turizm ve Kalkındırma Derneği Başkanı Çelikkol Açıklaması

Beldeğirmeni Köyü Turizm ve Kalkındırma Derneği Başkanı Atilla Çelikkol, Bozkurt ilçesine bağlı Beldeğirmeni köyünde bulunan Bayezid anıt çınarında son yıllarda çınarda bir hastalık belirtisi olduğunu savunarak, ''Ağacın yaprakları eskisi gibi gelişemiyor, bu konu bizi tedirgin ediyor'' dedi.

Çelikkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 metre boyundaki anıt çınarın, Batı Karadeniz bölgesinde en yaşlı ikinci çınar ağacı olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Anıt çınar ağacının Türkiye'nin iftihar kaynaklarından biri olduğunu belirten Çelikkol, ''Son yıllarda çınarda bir hastalık belirtisi var. Ağacın yaprakları eskisi gibi gelişemiyor, bu konu bizi tedirgin ediyor. Çınar, geçmişten günümüze en güzel mirastır. Çınarı atalarımız gördü, bizler gördük, gelecek nesiller de bu ağacın güzelliğini görsünler istiyoruz'' diye konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Sezgin Ayan da anıt çınar üzerinde iki yıldır periyodik olarak incelemelerin yapıldığını belirterek, çınarda endişe verici bir durumun olmadığını kaydetti.

Ayan, Batı Karadeniz bölgesindeki anıt çınar ağaçlarıyla ilgili olarak yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir makale çalışmasında, anıt Bayezid çınarının ikinci yaşlı çınar ağacı olarak belirlendiğini kaydetti.

Muhabir: Semin Yüksel/Sinan Özmüş

Yayıncı: Nurhan Çorlu
Kaynak: AA