ATSO Başkanı Budak’tan Expo Tepkisi: Tasarı Böyle Geçerse Bu İş Yürümez

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, EXPO Kanun Taslağı’nda Antalya’nın yeterince temsil edilmediğini ileri sürerek, tepki gösterdi.

TBMM’ye sevk edilen ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan tasarının bu şekilde çıkması halinde işin bir ayağının eksik kalacağını ifade eden Budak, “Tasarı bu şekliyle geçerse çok net söylüyorum, bu iş yürümez.” dedi.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Haziran Meclis Toplantısı’nda Antalya’nın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Antalya’nın gündemindeki en önemli konunun EXPO yasası olduğuna dikkat çeken Budak, yasa tasarısının, Başbakanlık tarafından Meclis'e sunulduğunu, fakat tasarının kendilerine göre eksik ve hatalı olduğunu ifade etti.

Daha önce İcra Kurulu'nda görev alan kurumların verdiği emeklerin göz ardı edilerek yok sayıldığını iler süren Budak, “Tasarıda bizlere sadece Danışma Kurulu'nda yer verilmiştir. Kanun tasarısında, özellikle icra komitesinde özel sektör kurumlarına yer verilmemiştir. İleride bu durum Antalya’ya sıkıntı yaşatabilir.” uyarısında bulundu. EXPO gibi organizasyonların olmazsa olmazının yerel katılımın tam anlamıyla sağlanması olduğunu belirten Budak, şunları kaydetti: “Bu kadar önemli bir organizasyon, siyasi ve bürokratik etkilerle, kişisel etkilerle sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Yanlış bir yapı oluşursa bir fuar gibi yapılır ama Antalya’ya da Türkiye’ye de istenen, beklenen kalıcı faydayı sağlayamaz.” EXPO’nun Antalya için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Budak, “Bu, bir bölgede sadece bir cazibe alanı oluşturma projesi değil, kalkınma projesidir. Biz süreci ve görevlerimizi ifade ettiğimiz bir rapor hazırlayarak, 14 Antalya milletvekiline ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ilettik. Artık görev Meclisindir. Umarım bu eksiklikler orada giderilir.” diye konuştu.

Budak, Antalya dinamiklerinin EXPO’nun karar organları olan yönetim ve icra kurullarında mutlaka yer alması gerektiğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Çünkü burada sadece bir botanik bahçesi yapmıyoruz. İcra Kurulu'nda valilik ve büyükşehir belediyesi var. Bakanlık tarafından bir genel sekreter atanacak. Ayrıca, bir de ajans kuruluyor. Ajansın başına da bir genel sekreter getiriliyor. Kalkınma ajanslarında genel sekter var ama oy hakkı yok. Burada genel sekreterin hem icra kurulunda hem de yönetim kurulunda oy hakkı var.”

‘TOHUMCULAR BİRLİĞİ VAR, TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ YOK’


Danışma Kurulu'nda ATSO’nun da yer aldığı 33 üyenin bulunduğunu aktaran Budak, “Antalya’nın diğer bazı sivil toplum kuruluşları da var. Hatta Tohumcular Birliği bile bunun içinde. Ama Turizm İl Müdürlüğü yok. Demek istediğim şudur ki burada birçok teknik sıkıntı var. Kurum olarak bu konuyla ilgili görüşlerimizi geçtiğimiz şubat ayında bildirdik. Ama önerilerimizin hiç birisi bu taslakta yer almıyor. İcra kurulunda EXPO’yu Türkiye’ye kazandıran Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yok. Burada teknik olarak bazı eksiklikler var. Komisyonun bu eksiklikleri gidereceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.