Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesini "hasmane bir eylem" olarak değerlendirerek, "Uluslararası havasahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz, mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yaklaşık 6 saat 45 dakika süren kritik Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapmak üzere basın mensuplarının karşısına geçti. Toplantıda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın iki kanun tasarısı üzerinde bir sunum yaptığını belirten Arınç, bunlardan birinin TCDD'nin serbestleştirilmesi konusunda olduğunu söyledi.

Arınç, bu serbestleştirilmeni bir özelleştirme olmadığına dikkat çekti.

Arınç, Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesi konusunda ise Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez tarafından özel sunum yapıldığını belirterek, cuma gününden itibaren yaşanan olayla ilgili teknik ayrıntıların verildiğini belirterek, teknik ayrıntıların ve tüm gelişmelerin anlatıldığını söyledi.

Türk uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğunun kaydeden Arınç, uçağın silahsız olduğunun bilinmesine rağmen Suriye taradından hiçbir uyarı ve önleme uçuşu yapılmadığını ifade etti.

Uçağın Suriye'nin iddia ettiği gibi uçaksavarla değil, daha gelişmiş silahlar kullanılarak vurulduğunu söyleyen Arınç, Suriye makamlarının iddia ettiği gibi uçağın Türkiye'ye ait olduğunun tespit edilemediği yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Arınç, "Düşürülen uçağımız bir keşif uçağı olmakla birlikte, o gün icra edilen görev bir keşif niteliği taşımamaktaydı. Uçağımızın görevi bölgedeki radarlarımızın imkan ve kabiliyetlerinin rutin olarak test edilmesinden ibaretti. Uçağımız görevini tek başına ifa etmiştir, silahsızdır ve tüm kimlik tanımlama sistemlerini açık bir şekilde icra etmiştir. İddia edildiği gibi Suriye'ye karşı gerçekten bir keşif söz konusu olsaydı, uçağımızın mutlaka başka savaş uçaklarıyla korunması gerekir ve bu görevin meşru kılacağı manevralar radarlarda açıkça görülebilirdi" diye konuştu.

"MUKABELE HAKKIMIZ SAKLI TUTULMAKTADIR" Başbakan Yardımcısı Arınç, atılacak adımlar konusunda Suriye'nin saldırısına 'karşılık' gelebilecek 'mukabele' hakkının da saklı tutulmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm hakların saklı tutulduğunu belirterek, "Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır. Tabiatıyla Suriye'nin bu tecavüz saldırısına karşı tarafımızından tayin edilecek zaman ve yöntemlerle de tüm adımlar dikkatle atılacaktır" dedi.

"HASMANE BİR EYLEM" Arınç, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesini 'hasmane bir eylem' olarak değerlendirirken, "Bu hasmane eylem karşısında tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Tükiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir" dedi.

Kaynak: İHA