Trabzon Ekmeği Ekmek Üretiminde AB Standartının İlham Kaynağı Oldu

1 Temmuz itibari ile ekmek üretiminde hayata geçirilecek olan AB standatlarına Trabzon Ekmeği ilham kaynağı oldu.

Kendine has üretim şekli ve lezzetiyle Türkiye’de marka haline gelen Trabzon Ekmeği, hem içeriği hem de üretim şekli ile 1 Temmuz’da uygulanmaya başlayacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin planlanmasında örnek oldu.

Yemek denilince akla ilk gelen yiyeceklerden biri olan ‘Ekmek’ artık daha hijyenik şartlarla tüketiciye ulaşacak. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek olan uygulama ile ekmeğin gramajı ve tuz oranı düşerken, kepek oranı ise artacak. Uygulama ile ekmek üretimi yapan personele yönelik hijyen eğitiminin zorunlu hale getirilmesinin ardından, hijyen eğitimini uygulayan eğitim görmemiş kimse kalmayacak.Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş, ekmekte halk sağlığına büyük önem verdiklerini söyledi.

Baş “Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği Türkiye’de gıdayı çok önemsediğinden bu konuda çalışmalar başlattı. Ancak bizim Trabzon Ekmeği üretiminde 10 yıldır uyguladığımız politikalara, Türkiye olarak daha yeni yeni geçeceğiz. Biz zaten ekmeğin üretiminde uygulanacak olan hijyen ve üretim şartlarını yıllardır uyguluyorduk. Örnek olarak yeni yürürlükte 'ekmekteki kepek oranı yükseltilecek' diyor. 5 çeşit un var, ekmekte ise Tip 1 ve Tip 2 unlar kullanılıyor. Trabzon Ekmeği, üretimde kullanılan Tip 2 dediğimiz kepek oranı yüksek un kullanılıyor. Kanun diyor ki ‘Eğer Tip 1 un kullanıyorsanız kepek oranını yükseltecek ilaveler yaparak Tip 2 oranına getirin’ diyor. 1 Temmuz’da başlaması planlanan ekmek üretimi standartlarına Trabzon Ekmek üreticileri olarak biz zaten 10 yıldır hazırız diyebiliriz. Trabzon Ekmeği kendine has üretim şekli ile Türkiye’e ekmek üretiminde kalitesini kanıtlamış ilk 3 il arasındadır. Ekmeğimizi marka haline getiren özellikte zaten budur. Bir diğer konu ise tuz oranın azaltılması. Bakanlık yeni uygulama ile yüzde 2 civarlarından, yüzde 1,5’a indirilmesini istiyor. Biz ise yıllardır yüzde 1,5 ve altında tuz oranlarıyla üretim yapıyoruz. Yaz sıcağı bastırınca tuz seviyesini yüzde 1,5 seviyelerine çıkartıp aşırı mayalanmayı engellemeye çalışıyoruz. Kışın ise bu rakamlar yüzde 1,5’un da altına düşüyor. Yani yeni üretim koşullarını bizler yıllardır zaten kullanıyoruz. Bu dosyayı bu kanunu biz hazırladık diyebilirim. Araçların konumunu, hijyen şartlarının nasıl olması gerektiğini, üretim şeklini bir dosya halinde Türkiye Fırıncılar Federasyonu’na sunduk. Federasyon sağ olsun bunu takip etti ve dosyayı Bakanlığa sundu. Verdiğimiz maddelerin tamamının geçtiği dosya çok az bir rötuş ile 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceği halini almıştır ” dedi.

"KALDIRIM ÜZERİNDE EKMEK KASALARINDA EKMEK SATIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ LAZIM"

Yeni uygulama ile hijyen koşullarının da arttırılacağını ifade eden Başkan Yahya Baş “Trabzon’da hijyenik üretim konusunda üreticilerimizin yüzde 90’ı sertifikasını almıştır. Hijyen konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Bizi en mutlu eden konu ise ekmeğin satışına da hijyenik şartlar getirdiler. Ekmeğinizi ne kadar hijyenik üretirseniz üretin, hijyen kurallarına uymayan ortamlarda satışını yapıyorsanız emeğinizin bir anlamı kalmaz. İnşallah bu kuralları uygulayacak olan mekanizmalar denetimlerinde gerekli özveriyi gösterirler. Esas hassas olan nokta bu. Bizler en çokta kaldırım üzerlerinde, araba kasalarında ekmek satışı yapanların engellenmesini istiyoruz. Bu durum çok rahatsız edici bir hal almış durumda. Onca masrafa girip fırınlarını kusursuz hale getirip ekmek üreten fırıncıların emekleri, pazarda veya araba kasalarında ekmek satanların bu davranışlarıyla yok sayılıyor. Trabzon Ekmeği bir markadır, ekmeğimizle gurur duyuyorum ama pazarda ekmek satılınca utanıyorum. Bu uygulamalar ile inanıyorum ki Trabzon Ekmeği’nde kalite artacaktır” şeklinde konuştu.

Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş, yeni uygulama ile ekmek gramajında da değişikliğe gidileceğini belirterek şunları söyledi: “Ekmekte sarfiyatı önlemek adına daha önce 300 gramdan başlayan ekmek hamuru gramajı, biraz daha ekonomik olsun diye 250 gramdan başlayacak. Bu uygulamanın da iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum ama Trabzon’da bunu uygulayacağımızı zannetmiyorum. Trabzon Ekmeği üretim şekli ile marka olmuştur, bizim ekmeğimiz küçüldükçe lezzetini ve özelliğini kaybediyor. Ekmeğimizin gramajı ne kadar fazla olursa o kadar lezzetli olur, bu yüzden Trabzon Ekmeğinde gramaj azaltılmasını pek mantıklı görmüyorum. Bizim ekmeğimizin içerisindeki tuzu, ekşi mayası ekmek küçüldükçe buhar olup uçar. Bu yüzden gramajlarımızın mümkün oldukça yüksek olmasına özen gösteriyoruz. Bizim 250 gram uygulamasını yapabileceğimizi ihtimal vermiyorum çünkü Trabzon ekmeği özelliğini kaybeder. Ama bir ayarlama yaparız elbet, teklik ekmeğimizi 250 gram ikilik ekmeğimizi de 500 gram olarak yapabiliriz. Aslında Trabzon Ekmeği bu uygulamanın üzerinde marka olarak korunması gerekir.”

1 TEMMUZ İTİBARİ İLE GELECEK DİĞER UYGULAMALAR

- Piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak.

- Ürünlerin ekmek kasaları ve ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekiyor.

- Ekmeğin taşınmasında kullanılan aracın tavan, zemin ve duvarları su geçirmezken, mikroorganizmaların yerleşmesine imkan vermeyen pürüzsüz malzemeden yapılacak.

- Ürünler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenerek palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak.

- Satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satış yapılacak.

- Ekmek uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.

- Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve eldiven kullanması mecburi.

- Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda.

- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek .
Kaynak: İHA