Terör Olaylarını İnceleme

TBMM Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı, bir ülkenin gücünün vatandaşlarının gücüyle ilişkili olduğunu belirterek, “Eğer bu dinlemeleri tüm Türkiye yapabilmiş olsa herhalde terörün sona ermesi bakımından çok daha güçlü bir kamusal desteği sağlamak mümkün olur” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon heyeti terör mağdurlarının yaşadığı 13 olayı incelemek için Aydın’a geldi.

AK Parti Amasya Milletvekili Prof.Dr. Naci Bostancı'nın başkanlığını yaptığı AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Aronat, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, MHP Kayseri Milletvekili Prof.Dr.Yusuf Halaçoğlu, Dr. Cem Toker Mülkiye Başmüfettişi Yasama Uzm.Yardımcısı Gamze Sıtkı’nın yer aldığı komisyon Aydın Vali Vekili Halil Canavar ve Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım tarafından karşılandı.

Terör şiddet ve mağdurlarına yönelik çalışmaları kapsamında Batman, Tunceli, Diyarbakır ve Siirt’in ardından Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir’de mağdur olan insanları dinlediklerini ifade eden Prof. Dr. Naci Bostancı, terör olaylarında hayatını kaybedenlerin arkalarında çok büyük bir boşluk ve travma bıraktığını söyledi.

Bazen görüştükleri insanların ayakta durmakta bile zorlandıklarına şahit olduklarını ifade eden Bostancı, şöyle konuştu: “Psikiyatrik tedavi alanlarla karşılaşıyoruz. Türkiye bu 30 yıl içerisinde hakikaten terörden çok çekmiş. Bir ülkenin güçlü olabilmesi ve ilerleyebilmesi vatandaşlarının gücüyle, hayatta olan canlı bağlantısıyla ilişkilidir. Öyle anlaşılıyor ki terör sadece doğrudan vurduğu canlar ve evler üzerinde değil; etrafındaki insanlar bakımından da çok yıkıcı etkiler doğurmuş” Yaptıkları çalışmalar sırasında terör mağdurları konusunda sınırların çok belirgin olmadığını gördüklerine işaret eden Bostancı, sözlkerini şöyle sürdürdü: “Kişi devlete yakın fakat çocuğu kandırılmış 16-17 yaşında dağa çıkmış. Adam korucu devlete hizmet ediyor, çocuğu dağa çıkmış. Ailenin aslında politik olarak bu işlerle alakası yok, ekmek derdinde, çocuğu dağa çıkmış. Öte taraftan doğudaki köy boşlatmalarda yaşanan çok dramatik olaylar var. Geceleri PKK’lılar gelmiş, ‘Burada kalacaksınız, bize lojistik destek vereceksiniz’ diye tehdit etmiş. Gündüz devlet gelmiş, ‘Koruyucu olacaksınız’ demiş. İnsanlar köylerden ayrılmak için şehirlere gelmek ve buralarda tutunmak gibi zorluklarla karşılaşmışlar” Çalışmalarının amacının terörün insani maliyetine dair çok açık seçik bir sonucu ortaya koyabilmek olduğuna işaret eden Bostancı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz dinlemeler komisyon üyeleri üzerinde çok büyük tesir bırakıyor. Şunu düşünüyoruz; eğer bu dinlemeleri tüm Türkiye ve tüm kamuoyu yapabilmiş olsa her halde terörün sona ermesi bakımından çok daha güçlü bir kamusal desteği sağlamak mümkün olur. Bir yönüyle bunlar çok acı gerçekler ama Türkiye’nin gerçeği. Ancak bunlarla yüzleşerek biz Türkiye’nin barışa ve sükunete kavuşmasına yardımcı olabiliriz. İnşallah son bahar aylarında raporu çıkaracağız. Rapora görüştüğümüz insanların beyanları ve değerlendirmelerini de koyacağız. Bunun faydalı olmasını ümit ediyorum” YARDIMA HAZIRIZ Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyonu üyelerine gerekli desteği vereceklerini ifade eden Vali Vekili Halil Canavar, “TBMM’de oluşturulan komisyon üyelerimiz bugün ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan terör sorunuyla ilgili olarak Aydın’da önemli bir çalışma yapacaklar. Kendilerini ilimizde ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Yapacakları çalışma konusunda Aydın Valiliği olarak her türlü yardımı ve desteği vermeye hazırız. Umarım ülkemizin geleceğine ışık tutabilecek, terörle mücadele sorununa çok önemli bir nefes aldıracak bir çalışma olacak” dedi.

Kaynak: İHA