Bakan Günay’ın Hızına Protokol Yetişemedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Oylum Höyüğü tırmanırken hızlı hareket etmesi nedeniyle protokol üyeleri yetişmekte zorluk çekti.

Bir dizi inceleme ve açılışlara katılmak üzere Kilis’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Oylum Höyük’te 22 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarını yerinde görmek için Höyüğe protokol ile birlikte çıkmaya başladı.

Bu esnada hızlı bir şekilde hareket eden Bakan Günay’a protokol üyeleri yetişmekte zorluk çekti. Oylum Höyük kazı Heyeti Başkanı Cumhuriyet Üniversitesi öğretim Üyesi doç. Dr. Atilla Engin’den kazı ile ilgili bilgi alan Bakan Günay, höyük ile aynı ismi taşıyan Oylum Mahallesi sakinleri ile sohbet ederek sıkıntılarını dinledi. Oylum Mahallesi sakinlerinden 10 çocuk annesi 75 yaşındaki Zeliha Dağcı ile sohbet eden Bakan Günay, yerleşim alanlarındaki SİT alanı ile ilgili olarak çalışma yapılacağını ve vatandaşın mağdur edilmeyeceği sözünü verdi.

Daha sonra Bakan Günay ve beraberindekiler Kilis Müzesi’nin açılışına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Vali Yusuf Odabaş, Kilis’in tarihi dokusundan ve kültüründen bahsetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaptığı konuşmada, Kilis’in tarihi bir kent olduğunu belirterek, “Kilis’te sahabe mezarlıkları var. Çok eskiye dayanan külliyeler camiler var. Böyle bir şehre Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin mensubu olarak ilk defa bir müze kazandırıyoruz. 2005 yılında Kilisli önemli bir ses sanatçısı duayeni Alaeddin Yavaşça’nın ismini taşıyan Kültür merkezini açtık. Kilis’te sokak sağlıklaştırması yaptık. Belediyemiz ve İl Özel İdaresi olarak devam edeceğiz. Eski bir sabunhanemiz var. Duvarları ayakta geriye kalanı yıkılmış ilk önce projesini hazırlayacağız, sonra restorasyonunu yapacağız” dedi.

Türkiye dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Bakan Günay, “2000’li yıllarda Türkiye’ye 10 milyon yabancı ziyaretçi gelirken, geçen yıl ülkemize 30 milyondan fazla ziyaretçi geldi. Turizmden 10 milyar doların altında gelir elde ederken, geçen yıl 25 milyar doların üzerinde gelir elde ettik. Şimdi istiyoruz ki İstanbul’u Antalya’nın elde ettiği bu imkandan bu bereketten bu gelirden bu geçim imkanından her tarafı yararlanabilsin, Kilis’i, Gaziantep’i, Urfa’sı, Mardin’i Adana’sı, Diyarbakır’ı bu gelirden elde etsin, biz bu gözle görüyoruz. Buraları yeni gelişme merkezi olarak görüyoruz. İnsanlarımız kavga etmesin, insanlarımız çatışmasın, insanlarımız rahat yere birbirini öldürmesin, ekonomiden, sosyal yaşantıdan siyasetteki gelişmesinden bütün Türkiye hak ettiği payı alsın, çocuklarımız doğdukları topraklarda barış içerisinde esenlik içerisinde kardeşlik içerisinde yaşasınlar” dedi.

Allahtan bir tek niyazları hükümet olarak bir tek gayretlerinin bulunduğunu Türkiye’nin bugünü dünden daha iyi olduğunu, Türkiye’nin yarını da bugünden daha iyi olmasını çalıştıklarını vurgulayan Bakan Günay, “ ama ne yazık ki topraklardaki ihanetin sona ermiyor. Daha dün 8 tane çocuğumuzu bayraklara sararak vatanın dört bir tarafına göndermek zorunda kaldık. Yeni Türkiye’nin komşuları ile hiçbir sorunu yok. Biz içeride yaşayan dışarıda yaşayan bütün hakların herkesin dostuyuz kardeşiyiz. Ama sınırımızda başka şeyler var gerginlikler var. Bakın Türkiye’den Suriye’ye 1 milyona yakın insan geliyordu. 1 milyon insanda Suriye’ye gidiyordu. Ciddi bir ekonomik hareketlilik var idi, turizm hareketliliği sosyal hareketlilik başlamıştı. Bir tek dileğimiz var Suriye’de insan haklarına saygılı vatandaşını birbirinden ayırmayan herkese düşünce özgürlüğü, herkese eşit bir şekilde davranan veren yeni bir anlayış gelişsin, biz hiçbir ülkeye model ihraç etmeye çalışmıyoruz ama her ülkenin demokrasiye ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Suriye için barış istiyoruz, Irak için barış istiyoruz. Sizi şerefimle temin ediyorum, ülkemizin bir karış toprağını ötekileştirmemek, birbirinden ayırmamaya, bir tek insanını ötekinden ayırmamaya, insanlarımızı Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni diye bölmeden özgür ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmak başı dünyada dik olması yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Kilis’teki, temaslarına vali Yusuf Odabaş, Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, AK Parti Kilis milletvekili Opr.Dr. Fuat Karakuş, 7 Aralık Üniversitesi Röktörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Çolak ve daire amir ve müdürleri katıldı.

Kaynak: İHA