İOM Türkiye Misyon Şefi Sethi Açıklama Yaptı

Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Misyon Şefi Meera Sethi, ''İşsizlik gençlerin potansiyel becerilerinin azalma nedenlerinden olmaya devam etmekte ve onların kayıt dışı sektörlere yönelmelerini tetiklemektedir'' dedi.

Meera Sethi, IOM'un İŞKUR ile Ramada Otel'de düzenlendiği ''Türkiye'de İşgücü Göçü Yönetimi Çalıştayı''nın açılışında yaptığı konuşmada, tarihin en fazla insan hareketliliğine tanıklık edilen bir dönemde yaşadıklarını söyledi.

Gelecek 40 yılda uluslararası göçmen sayısının 215 milyondan 405 milyona çıkmasının beklenildiğini vurgulayan Sethi, bu sayının yarısını göçmen işçilerin oluşturacağını ifade etti.

Türkiye'nin de tarih boyunca farklı göçsel hareketlerden etkinlenen ülkelerden biri olduğunu dile getiren Sethi, Türkiye'nin 2011 itibarıyla yüzde 8,5 olan ekonomik büyümesine rağmen bölgesel kalkınma farklılıkları sergileyen sosyo ekonomik profile sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki genç işsizlik oranın 2011'de 18,4 olarak gerçekleştiğini anımsatan Sethi, şöyle konuştu:

''İşsizlik, gençlerin potansiyel becerilerinin azalma nedenlerinden olmaya devam etmekte ve onların kayıt dışı sektörlere yönelmelerini tetiklemektedir. Ekonomik güçlükler ve sosyal dışlanmanın neden olduğu bu kombinasyon, hükümet tarafından ele alınması gereken ürkütücü bir faktördür. Türkiye'de ekonomik açıdan aktif nüfusun katkısını azamiye çıkarmak hayati öneme sahiptir. Ancak bu şekilde bu nüfusun ekonomik performansı ve sosyal refahı sürdürülebilir ve geliştirilebilir.''

Uluslararası Göç Örgütü'nün gençlerin göçü ve istihdam konularında hükümet ve hükümet dışı kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduğunu anlatan Sethi, bu konuların Ulusal Gençlik İstihdamı Eylem Planı içinde ele alınabilmesi için Birleşmiş Milletler Ortak Programı'nın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da Antalya'ya her yıl 40 bin kişinin göç ettiğini söyledi.

Bu göçün ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkat çeken Cevheroğlu, bu sorunların giderilmesi için öngörülen çalışmaların ilgili kurumlarca gerçekleştirildiğini belirtti.

Cevheroğlu, Türkiye'de ''turizmin başkenti'' olarak görülen Antalya'yı her yıl yaklaşık 12-13 milyon yabancının ziyaret ettiğini kaydederek, ''Bu kadar yoğun ve dönemsel turizm işsizliği de beraberinde getiriyor. Nisan, mayıs aylarından itibaren devlet kurumlarına yapılan iş başvuruları azalıyor. Antalya'da asıl dramatik durum ekim ayında başlıyor. Ekim ayından itibaren turizm sezonunun bitmesiyle insanlar işsiz kalıyor. Bu nedenle dönemsel işsizliği bitirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin işsizliği yenme konusunda ciddi aşamalar kaydettiğini anlatan Cevheroğlu, ''Avrupa bu konuda çok iyi sınav vermiyor. Türkiye'de günümüzde işsizlik oranı yüzde 9,9 olarak belirlendi. Bunda Türkiye'nin büyümesi kadar iş ve iş bulma konusunda ilgili kurumların iyi çalışmasının da rolü vardır'' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, Bölgesel Göç ve Kalkınma Uzmanı Marina Manke ile Sethi'nin işgücü terminolojisi, işgücü politikalarına yaklaşım, göçmenlerin medeni hakları, işgücünde küresel ve bölgesel işbirliği konularındaki sunumlarıyla devam etti.

Muhabir : Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA