Baro ve Tabipler Odasından Ortak Basın Açıklaması Yaptı

Adıyaman Barosu ve Tabipler Odası ortak basın açıklaması yaparak, Şanlıurfa ilindeki cezaevinde çıkan yangında hayatını kaybeden mahkumlar için tepki göstererek, açıklamalarda bulundu.

Adıyaman Barosu'nda yapılan açıklamaya Baro Başkanı Demirhan Seçilmiş, Tabipler Odası Başkanı Dr. Süleyman Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman İl Başkanı Av. Bilal Doğan katıldı.

Konuyla ilgili ortak açıklama yapan Baro Başkanı Seçilmiş ve Tabibler Odası Başkanı Kılıç, "Cezaevinin kapasitesinin üç katı oranında tutuklu ve hükümlünün yaşama mücadelesi vermeye çalıştığı Şanlıurfa Kapalı Cezaevi'nde 16 Haziran tarihinde tepki göstermek maksadıyla yangın meydana gelmiş, 20-25 yaşları arasındaki 18 kişinin 13’ü vefat etmiş, 5 kişi de yaralı olarak kurtulmuştur. Cezaevindeki kötü koşullar daha önce Şanlıurfa Barosu tarafından da dile getirilmiş ancak buna rağmen gerekli önlemler alınmamıştır. Sadece Şanlıurfa Cezaevi değil, Adıyaman Kapalı Cezaevi ve birçok cezaevi de aynı koşullardadır. Koğuşlar yetmemekte, tutuklu ve hükümlüler yerlerde yatmakta, koğuşlar serinletilememekte, insanca koşullar sağlanamamakta, böylece cezasını çekmekte olan insanlar adeta ikinci defa cezalandırılmaktadır" denildi.

"Cezaevlerinde elleri kolları bağlı bu insanlarımızın insanca yaşama koşulları mutlaka sağlanmalıdır" diye devam eden açıklamada, "Devlet bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, koğuşları, yatak sayılarını ve her türlü insani koşulları sağlamalıdır. Yargılama aşamasında tutuklama tedbirinin kullanılmasında gerekli özen gösterilmemekte, tutuklamaya sık başvurulması nedeniyle tutuklu sayısı gereksiz yere artmaktadır. Şanlıurfa Kapalı Cezaevi'ndeki hükümlü sayısı, tutuklu sayısının dörtte biri kadardır. Bu nedenle hakimlerimizin de bu tedbiri uygularken daha hassas davranmaları gerektiğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle tamamlandı: "Adıyaman’ın iki sivil toplum örgütü olarak bir araya gelen Adıyaman Tabib Odası ile Adıyaman Barosu, bu insanlık dışı uygulamaya karşı gelerek ses ve tepkilerini dillendirmek istemiştir. Devletin sorumluluğu altındaki tutuklu ve hükümlülerin yaşama koşullarının düzeltilmesi, Şanlıurfa’da meydana gelen bu üzücü olayın sorumlularının ortaya çıkarılarak yasal gereğinin yapılması konusunda takipçi olacağımızı kamuoyuyla paylaşırız" .
Kaynak: İHA