Şanlıurfa Valisi’nden İkinci Açıklama

Şanlıurfa E Tipi Cezaevi’nde incelemelerde bulunduktan sonra dışarı çıkan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç daha sonra basına bir açıklama yaparak kapıda bekleyen öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı.

Şanlıurfa Valisi’nden İkinci Açıklama
Vali Güvenç ve beraberindeki heyet cezaevindeki ilk incelemelerini tamamladı. Vali Güvenç beraberindeki heyet incelemelerin ardından dışarı çıkarak öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı. Vali Güvenç mahkum yakınlarına gerekli görüşmenin sağlanacağını ve sakin olmalarını istedi. Daha sonra Vali Güvenç daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Vali Güvenç, “Cezaevi şu anda sakin Bakın Alay komutanımız, Başsavcımız, emniyet müdürümüz bu saate hep birlikte bütün koğuşları gezip baktık. Cezaevi şuanda sakin bir durumdadır. C 15 koğuşunda kaybettiğimiz mahkumlarla ilgili savcılarımız ve doktorlarımız çalışma yapıyorlar. Basın mensuplarımdan ricam, burası bin kişilik bir cezaevi, herkes yakınını merak ediyor. C 15 koğuşu hariç hiçbir yerde olay olmadığını bildirmenizi istiyorum. Orası hariç hiçbir koğuşta bir çatışma, kavga, yangın herhangi bir olayın vuku bulmadığını söylemek istiyorum. Sizlerde bunu lütfen kamuoyuna böyle duyurun“ dedi.

Vali Güvenç bütün mahkumları mutlaka yakınlarıyla görüştüreceklerini de ifade ederek, “Yarın mümkün mertebe bütün mahkumları yakınlarıyla görüştürmeye çalışacağız. Şuanda telefon alt yapısını geliştiriyoruz. Ayrıca bakanlığımız ve savcılığımızla görüşerek 15-20 gün boyunca buradaki mahkumlara açık görüş imkanı sağlayacağız. Sabahtan itibaren burada izdiham olmasın. Gerekli incelemeler ve soruşturma yapılıyor. Mahkum yakınlarına en az 15 gün süreyle açık görüş vereceğiz. Yarın gelip burada izdiham oluşturmasınlar. 15 gün boyunca herkes mutlaka buradaki yakınıyla görüşecek” diye konuştu.

Vali Güvenç bütün incelemelerin en ince ayrıntısına kadar yapılacağını da ifade ederek, “Burada bir suç varsa kesinlikle ört bas edilmeyecektir. Türkiye değişti bunlara izin vermeyiz fırsat vermeyiz. Yangına neden yetişilemedi? mahkumlar neden kavga etti?, 13 kişi neden öldü? 5 kişi nasıl kurtuldu? Bütün bunların hepsinin soruşturmasını incelemesini araştırmasını yapacağız. Ben gidip koğuşu gördüm ve o koğuş arka taraflarda. Yani müdüriyetle koğuş arasında birkaç koridor var. Yani çabuk gidilebilir miydi? gidilemez miydi? Bunların tamamı uzman işidir. Gerekirse Jandarma emniyet barolardan müfettiş getiririz burada inceleme yaptırırız. Çıkan sonuçları da mutlaka medya ile paylaşıp kamuoyunu aydınlatacağız” şeklinde konuştu.

Vatandaşların acısını paylaştıklarını anlatan Vali Güvenç, “Bütün devlet erkanı buraya geldi. Halkımızın acısını burada paylaşıyoruz. Sonuçta mahkumda olsa suçluda olsa 13 tane insanımızı kaybettik. Biz bunun acısını hissediyoruz. Vatandaştan tek ricamız, işleri zorlaştırmayalım, bizlere yardımcı olsunlar. Bizlerde elimizden geldiği kadar acıları hafifletmek adına soruşturmaları yargılamaları yaptıracağız” dedi.

Vali Güvenç mahkumların ölüm sebebinin de yanma ve dumandan boğulma olduğunu sözlerine ekledi.Ayrıca ölen mahkumların isimleri belli oldu.İsimler şöyle; Fuat Yıldız, Sinan Özalp, Sufi Özalp, Yunus Eşkili, Mehmet Emin Gerçek, Hüseyin Kızlac, Mehmet Satış, Şükrü Gülden, İbrahim Halil Kaya, M.kemal Kılıç, Timur Şimşek, İmam Bakır Tek, Mehmet Emin Arslantaş .
Kaynak: İHA