CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu'nun Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ''İnsanlar suç işleyebilir, herkes suç işleyebilir, ama işlediğiniz zaman da adaletin, devletin güvencesinde olacaksınız ve cezaevinde yaşama koşulları olacak, ama bu cezaevlerinde yaşama koşulları yok'' dedi.

Tanrıkulu, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ni ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevinde yetkililerle, tutuklu bulunan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve olaydan sağ kurtulan bir tutukluyla görüştüğünü belirterek, cezaevinde ''insani olmayan koşulların bulunduğunu'' savundu.

Cezaevinde kapasitesinin üstünde tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu öne süren Tanrıkulu, şunları kaydetti:

''Urfa Cezaevi'nin kapasitesi benim arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre, 275 kişi. Arttırılmış kapasitesiyse 375 kişi ama şuanda içerde kalan tutuklu ve hükümlü sayısı bin 57 kişi. 13 kişi vefat etmiş 1 kişi tahliye olmuş dolayısıyla şuanda bin 43 kişi cezaevinde kalıyor. 375 kişinin azami kalması gereken cezaevinde binden fazla insan şuanda kalmakta, insani olmayan koşullar var. Olayın meydana geldiği koğuşun kapasitesi bana aktarılan bilgiye göre 6 kişi, kalan tutuklu ve hükümlü sayısı 18 kişi. Cezaevinin insani olmayan, Urfa'nın iklim şartlarına göre insani olmayan bu koşullarda, insanların tutuklu ve hükümlü olarak bu koşullara tahammül etmeleri isteniyor.''

Konuşmasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bugün yaptığı açıklamaları da eleştiren Tanrıkulu, ''Binden fazla insan kalıyor, Urfa'nın bu sıcaklığına dışarda dayanmak mümkün değil... İçeride 40-45 derece sıcaklık içerisinde tuvalete gitmenin, su içmenin, insani ortamda kalmanın, asgari insani koşullar diyoruz, tabiki cezaevleri zorluk taşır ama bu şekilde zorluk taşımaz'' dedi.

CHP olarak Türkiye'deki bütün cezaevlerini gezdiklerini, buralardaki sorunları Türkiye gündemine aktarmaya çalıştıklarını ifade eden Tanrıkulu, Şanlıurfa Cezaevi'nde de incelemelerde bulunarak açıklamalar yaptıklarını, fakat gerekli düzeltmenin yapılamadığını iddia etti.

-''İnsan Hakları Komisyonunu toplantıya çağırıyorum''

''İnsan Hakları Komisyonu'nu da ben acilen buradan toplantıya çağırıyorum'' diyen Tanrıkulu, şunları kaydetti:

''Meclisin yetkilerini kullanması lazım, hem koğuşu, hem sağ kalanları hem de cezaevinin bütün koşullarını gözden geçirmek lazım. Ben buradan yargıya sesleniyorum 800 tane tutuklunun ne işi var cezaevinde, bu sonuçtan hem yargı bir bütün olarak sorumludur hem de 40 bin, 50 bin tutuklu hükümlü sayısını kendi iktidarı döneminde 120 bine çıkaran bu iktidar sorumludur.''

Tutuklu Milletvekili Ayhan'ın konuya ilişkin açıklamasının sorulması üzerine, Tanrıkulu, Ayhan'ın geçen hafta cezaevi koşullarını anlatan bir mektup ve faksı Adalet Bakanlığı'na ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na gönderdiğini ifade ederek, ''Bunlar bugünün sorunu değil, bugün insanlar bu noktaya gelmişlerse artık yaşama koşulları kalmadığı için gelmiştir. Gerçekten içerde yaşama koşulları yok. İnsanlar suç işleyebilir, herkes suç işleyebilir. Ama işlediğiniz zaman da adaletin devletin güvencesinde olacaksınız ve cezaevinde yaşama koşulları olacak ama bu cezaevlerinde yaşama koşulları yok'' ifadelerini kullandı.

Tanrıkulu, cezaevinde kamera ve yangına karşı alarm sisteminin olmadığını ve güvenlikten yoksun bir ortamın bulunduğunu iddia etti.

Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde gece bir koğuşta mahkumlar arasındaki kavganın ardından çıkan yangında, 13 kişi ölmüş 5 kişi yaralanmıştı.

Muhabir: Eşber Ayaydın / Orhan Çiçek

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA