Has Parti'den 'Yeni Anayasa' Anketi

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa sürecinde uzlaşma noktasında ciddi bir endişenin ortada olduğunu belirterek, "Hükümetin önünde iki yol vardır.

Has Parti'den 'Yeni Anayasa' Anketi
Ya bir rötuş anayasası yapacaktır. Yani dostlar alışverişte görsün kabulünden bir kaç anayasa maddesi değişecek, yaptınız mı, yaptık şeklinde bir anayasa değişikliği olacaktır. Halkın beklentisi bu değil. İkincisini istiyor millet o da reform anayasasıdır" dedi.

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcileriyle Brown Kafe'de bir araya geldi. Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, Mart ayının başından beri 'Kavgayı Bırakın Yeni Anayasa'yı Yapın' konulu bir kampanya yürüttüklerini belirterek; toplantılar, konferanslar, anayasaya ilişkin olarak farklı grupların görüşlerini almak gibi faaliyetlerinin olduğunu söyledi

Kurtulmuş, "Has Parti'nin anayasa teklifine meclise ve Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu anayasa teklifini yaklaşık 3 bine yakın sivil toplum kuruluşuna illerde arkadaşlarımız sundular" dedi.

Böylece bütün Türkiye'de anayasa yapım süreciyle ilgili kamuoyu ilgisini artırmaya gayret ettiklerini kaydeden Kurtulmuş, bunların arasında çok önemsedikleri hususun Mart ayının başında başlanan ve Mayıs ayının sonunda bitirilen yeni anayasa anketinin olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş, anayasa anketinin 81 il, 226 ilçede yapıldığını bildirerek, 103 bin 992 kişinin bu ankete katıldığını söyledi.

Anketin verileri hakkında bilgiler veren Kurtulmuş, "Katılımcıların yüzde 95'i yüz yüze görüşmeleri, yüzde 5'i de bu ankete internet üzerinden katıldılar. 7 soruluk bir anketti. Sonuçları bizim için de anayasa yapım süreci için de anlamlı sonuçlar veriyor" diye konuştu.

Birinci sorunun 'Sizce bugün Türkiye'nin yeni bir anayasaya mı, yoksa anayasa değişikliğine mi ihtiyacı vardır?' olduğunu belirten Kurtulmuş, yüzde 68'in 'Türkiye'nin yeni bir anayasaya', 'yüzde 19'un ise anayasa değişikliğine ihtiyaç vardır' dediğini söyledi

Kurtulmuş, 'Bu meclis yeni anayasayı yapabilir mi?' sorusuna, kamuoyunun yüzde 51'inin 'hayır', yüzde 49'unun ise 'evet' dediğini ifade etti.

Kurtulmuş, "Üçüncü soru, doğrudan doğruya Hükümetle ilgili bir soruydu. Burada da Hükümeti samimi buluyorum yüzde 29, samimi buluyorum ama yöntem ve üslup bakımından yanlış buluyorum yüzde 30. Ancak, burada Hükümetin özellikle üzerinde durması gereken husus. AK Parti'ye oy verenlerin içindeki önemli bir bölüm hükümeti samimi bulmakla birlikte üslubunu ve yöntemini farklı buluyor" dedi.

Kurtulmuş, dördüncü sorunun HAS Parti için anlamlı olduğunu belirterek, "Anayasa meclisini halk nasıl karşılıyor' diye sorduk. Yüzde 58'i anayasa meclisi teklifini olumlu buluyor, yüzde 28'i yanlış buluyor, yüzde 14'ü de bu konuda fikir beyan etmiyor" diye konuştu.

Beşinci soruda 'Anayasa için çaba gösteren hangi partidir' diye sorduklarını belirten Kurtulmuş, yüzde 38 oranında HAS Parti'nin, yüzde 14'ünün CHP, yüzde 11 ise MHP çıktığını ifade etti.

Altıncı soruda, Mecliste oluşturulan Uzlaşma Komisyonu'nun bir sonuç elde eder mi' diye sorduklarını anlatan Kurtulmuş, "Yüzde 52'i hayır komisyon anlaşamaz dağılır. Yüzde 21'i komisyon çalışır ve sonuç alır. Yüzde 27'si bir fikrim yok' diyor. Komisyon çalışmalarıyla ilgili halkın yaklaşık üçte birinin fikri olmadığı anlaşılıyor" şeklinde konuştu.

Yedinci sorunun sonuçları itibarıyla üzüntü verici bir soru olduğunu söyleyen Kurtulmuş, 'Sizce partiler dışında yeni bir anayasa yapılması için en ciddi çabayı gösteren dernek, sivil toplum ya da meslek kuruluşu hangisidir' sorusuna, yüzde 49'unun siyasetin dışındaki alanların anayasayla hiç ilgilenmediği gibi bir kanaat getirdiğini söyledi.

Kurtulmuş, üniversitelerin bu sürece dahil olduğu konusunda toplumun sadece yüzde birinin kanaat getirdiğini ifade etti.

Kurtulmuş, konuşmasında şunları kaydetti: "Maalesef, Uzlaşma Komisyonu'nda işler çok ağır işliyor. 5-6 madde ancak yazılabildi. İşin mutabakat noktasında bir ön şart koyulmuş olması da aslında süreci tıkayan bir şey. Hepimizin gönlü arzu eder ki bu anayasa en yüksek mutabakatla çıksın ama bir de realite var. Örneğin, vatandaşlık tanımıyla ilgili MHP ve BDP'yi nasıl uzlaştıracaksınız." RÖTUŞ VE REFORM ANAYASASI Uzlaşma noktasında ciddi bir endişenin ortada olduğunu belirten Kurtulmuş, "Hükümetin önünde iki yol vardır. Ya bir rotüş anayasası yapacaktır. Yani dostlar alışverişte görsün kabulünden bir kaç anayasa maddesi değişecek, yaptınız mı, yaptık şeklinde bir anayasa değişikliği olacaktır. Halkın beklentisi bu değil. İkincisini istiyor millet o da reform anayasasıdır. Yani Türkiye'de taşları yerinden oynamış vesayet sistemini bütünüyle ortadan kaldıracak ve bütünüyle 12 Eylül'ün siyasal rejiminin kurum ve kuruluşlarını değiştirecek, millet egemenliğini sağlayacak bir reform anayasası istiyor" diye konuştu.

Kurtulmuş, parlamento dışındaki bir siyasi parti olarak Hükümete tavsiyede bulunarak, "Bir reform anayasası konusunda mutabakat sağlayabilirseniz ne ala. Ama mutabakat sağlayamıyorsanız, illa mutabakat sağlanacak diye parlamento içerisinde zorlanmaya ve bir rötuş anayasası içinde rıza göstermenize hiç gerek yok" dedi.

Kurtulmuş, Ankara Temsilcilerinin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine, Kurtulmuş, "Anayasa sadece metinlerden ibaret değildir. 12 Eylül yasası da bir sistem getirdi. 12 Eylül anayasanın sistemi usulen bir sandık var ama bu millet tek başına bırakılmaz davulcuya zurnacıya kaçar, sandığın önüne de birtakım engeller koyalım, milletin iradesi ne olursa olsun Türkiye'nin belli odakları iktidar olsun' sistemini getirmiş. Bu sistemi değiştirmeyen hangi çabayı, metin değişikliğini ortaya koyarsanız koyun bu rötuştur" cevabını verdi

Kaynak: İHA