TÜRKPA Bayrağı Kırgızistan’a Geçti

Türkiye’yi Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in temsil ettiği Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi(TÜRKPA) 3. Genel Kurulu toplantısı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başladı.

TÜRKPA Bayrağı Kırgızistan’a Geçti
Toplantının ilk gününde TÜRKPA dönem başkanlığı Kazakistan’dan Kırgızistan’a geçti. Cemil Çiçek’in teklifiyle TÜRKPA'nın 4. Genel Kurulu'nun Mayıs 2013’te Ankara'da yapılmasına karar verildi.

Bişkek’teki Ala Arça Cumhurbaşkanlığı rezidansında gerçekleştirilen toplantıya; Kırgızistan Jogorku Keneş(Yüksek Meclis) Başkanı Asılbek Ceenbekov, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Azerbaycan Meclisi Başkanı Oktay Esedov ve Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigkatulin katıldı.

Toplantıda konuşan Çiçek, Türki halklarının birlik ve beraberliğine dikkat çekti. Çiçek, parlamentolar arası işbirliğinin önemini vurguladı. Cemil Çiçek, Türki halklarının aynı kader ve kederi paylaştıklarını ifade ederek, asamblenin işleyişi konunda fikir beyan etti.Toplantıdan TÜRKPA'nın bütçesinin artırılması teklifi üzerine söz alan Çiçek, daha önce 300 bin avro olan bütçenin 570 bin Euro'ya çıkarıldığını hatırlattı. Bütçe artışına karşı çıkan TBMM Başkanı Çiçek, ''Her yıl bütçe artışıyla gelirsek bürokrasiye boğarız, hantal bir yapı oluşur. Artışı maksada uygun bulmuyorum. Dünyada da bir kriz yaşanıyor. Her ülke harcamalar konusunda önlemler alıyor. Bu konuyu gelecek sene düşünelim'' dedi.

Çiçek'in önerisi kabul edildi. Toplantıda söz alan Azerbaycan Meclisi Başkanı Oktay Esedov, Türki cumhuriyetleri Türkmenistan ve Özbekistan’ı da asamblenin içinde görmek istediklerini dile getirdi.
Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov ise dönem başkanlığını devir almaktan gurur duyduğunu ve kendisinden önceki dönem başkanlarının tecrübesinden faydalanacağını dile getirdi.

TÜRKPA Genel Kurulu yarın da devam edecek. Genel Kurul'da TBMM Başkanı Çiçek'e, TÜRKPA TÜRK Grubu üyeleri AK Parti Ankara milletvekilleri Ülker Güzel ve Haluk İpek, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Yalova Milletvekili ve Grup Başkanvekili Muharrem İnce, MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya eşlik ediyor .