Kürtün, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği İçin Kolları Sıvadı

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yürütülen “Örümcek Ormanlarında İlkbahar” projesi kapsamında orman köylülerine tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda uygulamalı eğitim verildi.

Kürtün, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği İçin Kolları Sıvadı
Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürüttüğü ve Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla yürütülen Hayata Artı Gençlik Programı tarafından desteklenen “Örümcek Ormanlarında İlkbahar” projesinin Uluköy pilot uygulama alanındaki etkinlikleri gerçekleştirildi.

Orman köylüleri için ağaç kesiminin dışında alternatif geçim kaynağı oluşturmayı hedefleyen projede, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda ilk atölye çalışması tamamlandı.

Uluköy’de 2 gün süren tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği atölye çalışmasına 10 orman köylüsü katılırken, eğitim etkinliklerinde; tıbbi adaçayı, limon kekiği, sarı kantaron, rezene, sater ve biberiyenin içinde bulunduğu tıbbi ve aromatik bitki türlerinin dikimleri gerçekleştirildi.

Çalışma sırasında dikimi gerçekleştirilen 18 bitki türü hakkında orman köylülerine yönelik bilgilendirme yapıldıktan sonra uzmanlar tarafından sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi gibi bitki bakımına yönelik teknik ve yöntemler de köylülere aktarıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü seralarında yetiştirilen 18 tıbbi ve aromatik bitki türü, proje kapsamında Kürtün İlçesi Uluköy’de yer alan pilot alanına transfer edilerek, dikim işlemi gerçekleştirildi.

Dikim öncesi bitkiler, bölge ekolojisine uyum sağlaması için yaklaşık 1 ay boyunca kasalarda bekletildi.

Uluköy pilot uygulama alanına dikilen tıbbi ve aromatik bitkilerin hasat işlemleri Temmuz ayındaki çiçeklenme döneminde gerçekleştirileceği, hasadı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin uygun kurutma koşullarında kurutulmasının sağlanarak, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü laboratuarlarında uçucu yağ analizlerinin yapılacağı bildirildi.

Kaynak: İHA