Kktc'deki Kara Tatbikatının İlk Safhası Bugün Gerçekleştirildi

KKTC'de Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2012 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın karada yer alan ilk safhası bugün Girne'deki St.Hilarion bölgesinde icra edildi.

Kktc'deki Kara Tatbikatının İlk Safhası Bugün Gerçekleştirildi
Tatbikatı KKTC Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral Adem Huduti, diğer üst düzey devlet erkanı izledi. Türkiye ve KKTC'deki yetkililerin yanı sıra tatbikatı aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Katar’dan gelen askeri yetkililer de olduğu heyet ilgi ile izledi. Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2012 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın St. Hilarion bölgesinde yer alan karadaki ilk safhası KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal’ın konuşmasıyla başladı.

Tatbikat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahasında İzmir -Ercan hattında uçuşu planlı özel havayolu şirketine ait bir uçağın acil durum çağrısı yapması ve çağrının aynı zamanda Uydusal Arama ve Kurtarma Sistemi (SARSAT) sinyali üzerinden Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne ulaştırılması ile başladı.

Bunun üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirilerek bir arama kurtarma ve ambulans helikopteri, ambülans, itfaiyeden oluşan kara araçları ile bölgeye sevk edilerek arama kurtarma faaliyetine geçildi. Bunun üzerine Arama Kurtarma Teşkilatı da faaliyete geçerek destek amacıyla bölgeye bir arama kurtarma uçağı ile helikopter sevk etti.KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal tatbikatta yapmış olduğu konuşmasında, arama kurtarma yetkisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahası ve kara sularında KKTC'nin, Kıbrıs’ın kuzeyindeki uluslararası sular ve hava sahasında ise Türkiye'nin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın kara ve deniz olmak üzere 2 safhada 3 senaryoya bağlı olarak icra edileceğini ifade eden Tümgeneral Daysal, bugün St. Hilarion bölgesinde kara safhası, yarın ise Gazimağusa açıklarında deniz safhalarının icra edileceğini kaydetti.