İzmirlilerin Türkçe Sevdası Stada Sığmadı

İzmir’de düzenlenen 10. Türkçe Olimpiyatları gecesinde, Atatürk Stadı tamamen doldu.

Saat 21.00’de başlayan şölen öncesi farklı din, dil ve ırklardan oluşan çocuklar, geleneksel kıyafetleriyle İzmirlileri selamladı. Stadın tribünleri ve saha içinde yaklaşık 100 binin aşkın kişi geceyi izledi. Stadın erken saatlerde tamamen dolması nedeniyle yaklaşık 100 bin kişi de stat dışında kurulan dev ekranlar aracılığıyla muhteşem geceyi izledi.Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.’su düzenlenen ve beş kıtadan olmak üzere toplam 135 ülkeden bin 500 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağını İzmir Kültürler arası Diyalog Merkezi (İZDİM) organize etti. 20 ülkeden 100’ü aşkın öğrenci, İzmirliler tarafından sevgi gösterileri ile karşılandı. Atatürk Stadı’nda kortej yürüyüşü ile başlayan geceye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Aydın Valisi Kerem Al, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri ve üst düzey bürokratlar katıldı.

Türkçeder Tertip Komitesi Üyesi eski Bakanlardan Işılay Saygın'ın konuşmasıyla devam etti. İzmir’de 35 yıl önce başlayan hareketin bugün dünyanın dört bir yanına yayıldığını belirten Saygın, “Türk okulları, Türkiye’nin tanıtılması adına büyük görevler yerine getirmekte. Bunu gerçekleştiren gönül dostlarına binlerce kere teşekkür ediyorum. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlayan olimpiyatlarda katılım bu yıl 135 ülkeye yükseldi.” dedi.

Türkçe Olimpiyatları’nın dünya barışı ve geleceği için gerçekleştirilen ilk ve tek organizasyon olduğunun altını çizen Saygın, “Bu öğrenciler geleceğin gönül elçileri, İzmir’in meyvelerini EXPO’da toplayacağına inanıyorum. Bu öğrencilerin yetişmesinde emeği geçenlere, öğretmenlerimize teşekkür ediyor, bu değerli insanları ayakta alkışlamaya davet ediyorum. Nice Türkçe Olimpiyatları’na.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu da Türkçe Olimpiyatları sayesinde Türkçe’nin bugün 135 yarın 155, 185 ülkeye yayılarak devam edeceğinin altını çizdi. Türkçe konuşuldukça dünyaya yayıldıkça Türkiye’nin büyüyeceğinin altını çizen Kocaoğlu, “Bu projenin sahiplerine, öğretmenlerine tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. Başarılar diliyor, saygılar sunuyorum canım hemşehrilerim.” dedi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Türkiye’nin en büyük stadının sevgiyle dolduğunu hatta saha kenarlarına taştığını belirtti.

Demirtaş, “İzmirliler, Egeliler televizyon başında bu güzel günü akşamı seyredenler, gerçekten dünyanın dört bir yanından gelen bu öğrenciler bugün size şarkı söyleyip şiir okuyorlar. Bize muhteşem bir gece yaşatıyorlar. Dünyanın çeşitli ülkelerine iş için gittiğimizde bizi karşılayan, bizlere tercümanlık yapan ticaretimizi kolaylaştıran bu öğrenciler gibi binlerce öğrenci var. Küresel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye için bu öğrenciler çok değerli. EXPO 2015 en büyük katkıyı Türk okulları yaptı, 2020’ye de aynı katkıyı yapacaklar ve inşallah EXPO 2020 İzmir’in olacaktır.” dedi.

Demirtaş’ın, “Bu büyük projenin yaratıcısı değerli büyüğümüze ve katkı koyan herkese teşekkürler” sözleri büyük alkış aldı.İzmir Valisi Cahit Kıraç, ”Öncülerin şehri olimpiyatlara da öncülük ediyor. Yüzbinler ilk defa İzmir’de olimpiyatları statlarda kutlamaya başladı.

Fuarlar şehri olarak anılan İzmir artık olimpiyatlar şehri olarak anılacak. İzmir olarak EXPO2020’ye adayız, EXPO da fuarların olimpiyatı olarak anılıyor. İnşallah bu olimpiyatları EXPO için değerlendireceğiz. Öğretmenlerini, yetiştirenleri şükranla anıyorum. Ses bayrağımız Türkçe’nin dünya dili olmasını, bu olimpiyatların dünyaya huzur getirmesini diliyorum.“OLİMPİYATLARIN EN MUHTEŞEMİNİ VE COŞKULUSUNU İZMİR’DE YAŞADIMGeceye katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, muhteşem şölende İzmirde bulunmaktan onur duyduğunu söyledi.

Türkçe Olimpiyatlarının bir sevgi, uygarlık projesi olduğuna dikkat çeken Eker, “10 yılda 17 ülkeden 135 ülkeye dalga dalga yayılan, kıtaları aşarak ilmek ilmek örülen sevginin hoşgörünün yer yüzünde merhametin önemli bir projesidir. Bugün sayıları binleri bulan yabancı misafirlerimiz var. Hepsine huzurunuzda hoş geldiniz demek istiyorum.” dedi.

İnsanlığın saadetini, mutluluğunu gaye eden bu büyük medeniyet tasavvurunun inşasında adı bilinmeyen Anadolu’nun mütevazi insanlarının büyük fedakarlığının çabası olduğuna dikkat çeken Eker, “O öğretmenlerimizin ellerin öpüyorum. Bu projenin inşasında Türkiye ve bütün insanlığa hizmetini yakından bildiğimiz muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin büyük emeği var. Kendilerine saygılarımızı sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın selamlarını İzmir’e getirdiğini belirten Eker, 8 gün önce Diyarbakır’da Türkçe Olimpiyatları etkinliğine, 4 gün önce de Ankara’da katıldığını ancak en güzelini, muhteşemini, heyecanlı ve coşkulusunu İzmir’de İzmirlilerle yaşadığını sözlerine ekleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.Gecede sahne alan Papua Yeni Gine'den gelen Athony Acanufa, "Gemi Kalkıyor" şarkısıyla seyircileri coşturdu. Azerbaycanlı Sema Sultanova, Orhan Gencebay'ın unutulmaz eserlerinden 'Gönül Yarası'nı seslendirirken Moldova'dan gelen 12 erkek öğrencinin İzmir Zeybeği oynaması, seyircilerden büyük alkış aldı. Moldovalı öğrencilerin ardından programda emeği geçenlere altın sponsor plaketi verildi.

Daha sonra sahneye Almanya'dan gelen Amina Sıpcanın çıkarak "Kara değil mi?" adlı şarkıyı seslendirdi. Sıpcanın'ın ardından bu seferde Endonezyalı Patton Otlivio Latuperissia' nın, "Ötme Bülbül" şarkısı uzun süre alkış aldı. Gecenin ikinci bölümünde ise Türkmenistan'dan gelen Aygül Elyasowaa, Koro eşliğinde "Güneşi İçenlerin Türküsü"nü okumasıyla devam etti. Tanzanya'dan gelen Münir Abdu'nun, Tarkan'ın "Dudu Dudu"şarkısını okuması ise İzmirlileri coşturdu. Moldova'dan Ştefan Roşcovan, "Gülüm" şarkısını yorumlarken Gürcistan-Azerbaycan karma Halk Oyunları gösterisi, görmeye değer bir oyun sergiledi. "İkimiz bir fidanız" diyen Senegalli Seynabou Dieng'i, Tacikistanlı Farahmand Parvezzod, "Beyaz mendil" şarkısıyla takip etti. Özel beceri kısmında ise Moldovalı Eugenio ile Moscaliow ilginç bir gösteriyle geceye renk kattı. Pakistanlı Arsalan Naser'in, "Giderim" şarkısı uzun süre alkışlanırken Makedonya'dan gelen Muhammed Tahiri ile Azerbaycan'dan gelen Sema Sultanova'nın, "Uzayan Bir Şafak Sonrası" şiiri duygulu anlar yaşattı. Kırgızistanlı Miktibek Nurlanbekuulu’nun, Orhan Gencebay'ın, "Hor Görme Garibi" adlı şarkısı ise nostalji olarak düşündürdü. Seyircileri İbrahim Tatlıses'in, "Gülüm Benim" şarkısıyla coşturan Türkmenistanlı öğrenci Ruslan Annamammedov ise sempatik tavırlarıyla dikkat çekti. 24 kişiden oluşan Moldova-Tanzanya karmasının halk oyunları gösterisi ”Proje Karadeniz” oyunuyla büyük beğeni topladı. Öğrencilerin seslendirdiği şarkı ve türkülerin yanı sıra gösterileri stadı dolduran binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı. Stada sığmayan muhteşem gece, misafir öğrencilerin, sahnede hep birlikte "Yeni Bir Dünya" şarkısını söylemesi ve havai fişek gösterisiyle sona erdi.