İran İlişkileri

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hasseinpour, ''Türkiye ve İran arasındaki ortak noktalar ortaya konulduğunda, ilişkilerin geliştirilmesi için uygun bir alana sahip olduğumuz görülecektir'' dedi.

Hasseinpour, Vali Mevlüt Bilici'yi ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, İran ziyaretinde İsfahan kentindeki Kayseri Pazarı'nı gezdirdiklerini anımsattı.

İran ile Kayseri'nin ortak noktaları olduğunu, bu nedenle halkının Kayseri'yi yakından tanıdığını ifade eden Hasseinpour, şöyle devam etti:

''Türkiye'deki görev süremde yaptığım önemli işlerden biri, buradaki illeri İran illerine yaklaştırmak, aralarında bağ kurmak oldu. Çünkü, ben biliyorum ki iller kendi başlarına bazı kapasitelere sahipler ve bu kapasitelerini kullanarak kendi aralarında ilişki kurabilirler. Bu nedenle yaklaşık 4 yıl önce büyükelçi olarak atandım ve bu sürede Türkiye'nin 30'un üzerinde iline resmi ziyarette bulundum. Bu illerden 15-16'sı ile İran'ın illeri arasında ilişki kurabildim. 2 gün önce de bizim Gorgan ilimizin valisi aracılığıyla Samsun arasında kardeşlik bağını kurduk.

Amacımız, sizin iliniz ile İran'ın meşhur bir ili arasında da ilişki kurmak. Sizin şehriniz zengin, insanlarınız çok çalışkan, bunların en güzel örneği Sayın Gül ve Sayın Taner Yıldız. Taner Yıldız benim çok iyi bir arkadaşımdır. Elektrik, doğalgaz, petrol alanında kendisiyle yakın çalışma içindeyiz. Sizinle arasında diyalog kurmak istediğimiz ilimiz Mashad'dır. Gelirken Mashad Valisi ile konuştum. Yakında size resmi bir davet mektubu gönderecek. Bu diyaloglar iki ülke arasında ilişkilerin artmasına da yardımcı olacaktır.''

Hasseinpour, iki ülkenin yaklaşık 400 yıldır barış ruhuna sahip olduğuna işaret ederek, bunun ilişkilerin geliştirilmesi için çok uygun bir fırsat olduğunu anlattı.

Göreve başladığında iki ülke arasında 5,5 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2011 yılı itibariyle 17,5 milyar dolara yükseldiğine dikkati çeken Hasseinpour, Türkiye ve İran arasındaki ortak noktalar ortaya konulduğunda, ilişkilerin geliştirilmesi için uygun bir alana sahip olunduğunun görüleceğini sözlerine ekledi.

Vali Mevlüt Bilici ise dost ve kardeş ülke İran'ın büyükelçisini Kayseri'de görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Ziyaretin İran ile Kayseri arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından iyi bir başlangıç olmasını dileyen Bilici, şunları anlattı:

''Kayseri birçok özelliği olan bir şehir. Öncelikle sayın cumhurbaşkanımızın, enerji bakanımızın, meclis başkanvekilimizin memleketi. Bine yakın fabrikasıyla önemli bir sanayi kenti. Dört sanayi bölgesi, bir serbest bölgesi var. Çok önemli bir ticaret kenti. Hatta Kayseri'den İran'a ticaret yapmaya giden Kayserililer var. Diğer taraftan Kayseri 4 üniversitesi olan bir bilim, sağlık ve spor merkezi. Erciyes'te yapılan 250 milyon avroluk yatırımla da bir turizm merkezi olduğunu söyleyebiliriz.''

Muhabir: Orhan Canbulatel / İsmail İçer

Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
Kaynak: AA