İrak Türkleri'nin Tarihi Osmanlı Arşivleri İle Belgelendi

Irak’taki Türkmenlerin yüz yıllar süren varlığı Osmanlı Arşivleri ile belgelendi.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan binlerce belgeden sadece 45’inin sunulduğu sergi ile Osmanlı'nın bölgeye ve Türkmenlere gönderdiği her şey gözler önüne serilerek, Irak Türklerinin tarihine dikkat çekildi.Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi tarafından hazırlanan sergi, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Derneğin, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yaptığı uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkarttığı on binlerce belgeden 45’inin gözler önüne serildiği sergi ile yüz yıllardır Irak’ta yaşayan Türklerin tarihine dikkat çekildi. Serginin ev sahipliğini Irak Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Temsilcisi Hasan Demirci yaparken, sergiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Türkmen dernekleri yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Hasan Demirci, bu sergi ile amaçlarının, asırlardır o topraklarda yaşayan Türklerin varlığını ispat etmek olduğunu belirterek, Irak Türkmen bölgesinin varlığını inkar edenlere, “Irak’ta Türkmen bölgesi vardır ve buram buram Türkmen korkmaktadır. Bu belgelerle bunları yüzlerine vuracağız.” diye seslendi. Katkılarından dolayı, Osmanlı Arşivlerini açtıkları için Başbakanlık yetkililerine teşekkür eden Demirci, yine desteklerinden ötürü Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Açılış konuşması ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Yapılan açılışın ardından Destici, Durmuş, Tekin ve diğer konuklar sergide sunulan belgeleri inceledi. Sergideki belgeleri dikkatlice inceleyen Destici, daha sonra arşivden çıkartılan belgelerle ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Önemli bir açılışın yapıldığına dikkat çeken Destici, “Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinin gözler önüne serilmesi, kamuoyu ve basınla buluşturulmasının çok önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Baktığımızda, Kerkük bölgesinin hala ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Tabi ben bugün burada hükümeti temsilen bir bakanı görmek isterdim. Yani Dış Türklerden Sorumlu Başbakan Yardımcısını burada görmek isterdim, yüzlerce milletvekilini görmek isterdim. Maalesef 1900’lerin başındaki ilgisizliğin aynısı sergileniyor.” diye konuştu.

"ACİLEN BİR 'DIŞ TÜRKLER BAKANLIĞI'NIN KURULMASI LAZIM"

Burada bir de teklifte bulunan Destici, o kadar bakanlık içerisinde neden bir dış Türkler bakanlığının olmadığını sordu. Kerkük, Musul, Suriye, Kırım’da bunların ötesinde batı Avrupa’da milyonlarca Türk’ün bulunduğuna dikkat çeken Destici, sözlerine şöyle devam etti: “Bunların temel sorunları çözülmüyor. Türkiye’nin acilen bir dış Türkler bakanlığı kurması lazım ve bu bölgelerde şimdiye kadar yapılan ihmallerden vazgeçilmelidir. Bu şekilde Osmanlı izleri korunmalı, eserleri korunmalı ve tamir edilmelidir.”